Hakim Ziyech (l) verovert de bal van Milot Rashica, waarna Ajax de 0-1 maakt.
Volledig scherm
Hakim Ziyech (l) verovert de bal van Milot Rashica, waarna Ajax de 0-1 maakt. © Pro Shots
Vitesse VIT
0
EINDE
1
Ajax AJA
  • Davy Klaassen Goal 26'

Klaassen leidt Ajax naar zege op Vitesse

Davy Klaassen heeft de titelkansen van Ajax met een countergoal in leven gehouden in Arnhem. De Oranje-international velde zondagmiddag in een boeiend voetbalgevecht Vitesse. Hij had de klus voor de Amsterdamse club nog veel makkelijker kunnen maken in GelreDome, maar in de tweede helft werd zijn strafschop gekeerd door Elkoy Room.

Nabeschouwing

Bij Vitesse maakte Lassana Faye zijn competitiedebuut. De Rotterdammer speelde, omdat Arnold Kruiswijk toch niet fit genoeg was. De jonge linksback kwam nauwelijks in de problemen tegen Bertrand Traoré, maar Ajax stond na 26 minuten wel op voorsprong. Davy Klaassen leidde de counter in, nadat Milot Rashica te makkelijk ging liggen. Via Nick Viergever en Amin Younes was Klaassen vervolgens ook het eindstation: 0-1.

Vitesse, dat voor rust kansen kreeg via Adnane Tighadouini en Matt Miazga, was meteen na de hervatting dichtbij de gelijkmaker. Maar een kopbal van Ricky van Wolfswinkel werd door Klaassen van de lijn gehaald. De spits kwam even later ook centimeters te kort bij een voorzet.

Ajax overleefde daarmee en kon de wedstrijd na 75 minuten in het slot gooien. De Amsterdammers kregen een strafschop, omdat Navarone Foor bij een sprintduel Hakim Ziyech neerlegde. De tweede treffer kwam er echter niet, omdat Eloy Room voor het eerst in de eredivisie een strafschop stopte. De keeper keerde de inzet van Klaassen.

Vitesse was daarna nog eenmaal dichtbij de gelijkmaker. Doelman André Onana greep mis bij een voorzet van Kevin Diks. De inzet van Foor werd evenwel van de lijn gehaald. In de slotminuten bleef Ajax vervolgens eenvoudig overeind. 

Vitesse-Ajax 0-1 (0-1)
25. Klaassen 0-1
Gele kaarten: Diks, Miazga (Vitesse), Viergever, Kluivert (Ajax)
Bijzonderheden: Klaassen (Ajax) mist strafschop.
Vitesse: Room; Diks, Kashia, Miazga, Faye (83. Büttner); Nakamba (84. Ali), Nathan, Baker; Rashica, Van Wolfswinkel, Tighadouini (74. Foor).
Ajax: Onana; Veltman, Sanchez, Riedewald, Viergever; Ziyech (84. Van de Beek), Schöne, Klaassen; Traoré (66. Kluivert), Dolberg (89. Cassierra), Younes.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Blom fluit af. Het offensief in de sterke tweede helft levert Vitesse uiteindelijk niets op. Ajax overleeft en wint in Arnhem.

Een voorzet van Diks sticht onrust in de zestien van Ajax. Onana kan ternauwernood redden en Ajax overleeft. Vitesse heeft pech in het slotoffensief, dat nog vier minuten mag duren.

Het sprintduel met Matt Miazga was direct de laatste actie van Kasper Dolberg. De spits wordt vervangen door Mateo Cassierra.

Hakim Ziyech wordt vervangen door Donny van de Beek

Gele kaart Matt Miazga. De verdediger houdt Dolberg vast bij een sprintduel.

Nog twee wissels: Bij Vitesse vervangt Mukhtar Ali Marvelous Nakamba wordt. Ajax-middenvelder Hakim Ziyech wordt vervangen door Donny van de Beek

Lassana Faye wordt vervangen door Alexander Büttner. De competitedebutant gaat onder applaus het veld af, maar als Büttner het veld betreedt zwelt het applaus pas echt op.

Lewis Baker schiet van buiten de zestien op doel, maar ziet zijn schot gestopt door Onana. Vitesse profiteert maar niet van slordigheden achterin bij Ajax.

Eloy Room stopt voor het eerst in zijn loopbaan een strafschop. Klaasen schoot slecht in, waardoor Vitesse nog leeft en op jacht blijft naar de gelijkmaker.

Room redt! De doelman stopt de strafschop van Ajacied Davy Klaassen en houdt Vitesse in de wedstrijd.

Strafschop voor Ajax! Ajax verrast Vitesse met een snelle vrije trap, en Davy Klaassen mag vanaf 11 meter de voorsprong verdubbelen.

Ajax komt nauwelijks meer aan voetballen toe. Vitesse heeft veel balbezit en zet de Amsterdammers onder druk. Aan de bal is Ajax vooral slordig.

Adnane Tighadouini wordt vervangen door Navarone Foor. De buitenspeler was goed op dreef, maar wordt gewisseld door Henk Fraser.

Onana neemt veel tijd bij een doeltrap. De doelman van Ajax wil niet mee met de haast van Vitesse, dat wel meer drukt maar nog niet veel dichter bij de gelijkmaker komt.

Gele kaart voor Justin Kluivert. De invaller gaat binnen twee minuten in het boekje van arbiter Blom.

Wissel bij Ajax. Bertrand Traoré wordt vervangen door Justin Kluivert. De aanvaller met een verleden bij Vitesse zat niet goed in de wedstrijd en gaat licht geblesseerd het veld af.

Gele kaart Kevin Diks. De verdediger kwam te laat met zijn tackle halverwege het veld.

Vitesse is goed begonnen aan de tweede helft. Het zet Ajax onder druk en uit twee hoekschoppen is het gevaarlijk voor het doel van André Onana.

Vitesse-spelers lopen warm.
Volledig scherm
Vitesse-spelers lopen warm. © Julian Droog

Drie Vitesse-spelers lopen warm aan het begin van de tweede helft. Alexander Büttner, Navarone Foor en Mitchell van Bergen bereiden zich voor op een eventuele invalbeurt.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Vitesse neemt het zondagmiddag op tegen Ajax, dat donderdag nog doelpuntloos gelijkspeelde in Polen. Lassana Faye maakt zijn competitiedebuut bij Vitesse. De Rotterdammer start zondagmiddag links achterin bij de Arnhemse club tegen Ajax. Hij moet Bertrand Traoré uitschakelen.

Faye (18) staat in de basis, omdat Arnold Kruiswijk niet fit genoeg is. De Rotterdammer stelt fysiek en mentaal klaar te zijn voor de klus tegen Ajax. ,,Ik heb een goede week achter de rug. De hele week heb ik op de partijen links achterin gespeeld.

Trainer Henk Fraser heeft de verdediging van Vitesse op drie plekken moeten verbouwen. Kevin Diks begint als rechtsback nu Kelvin Leerdam is geschorst. En Matt Miazga vervangt in het centrum Maikel van der Werff, die kampt met een knieblessure.

Statistieken

  1. 61 van 600 passagiers uit Zuid-Afrika besmet met coronavirus
    VIDEO

    61 van 600 passagiers uit Zuid-Afri­ka besmet met coronavi­rus

    Van de 600 mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, zijn 61 mensen positief getest op het coronavirus. Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe Omicron-variant, dit wordt nog onderzocht. De GGD ging er eerder op de dag nog van uit dat 85 passagiers een positieve uitslag zouden krijgen. Deze schatting werd gemaakt toen er 110 uitslagen bekend waren, waarvan 15 positief.