Kleinste zeehondenpup ooit opgevangen in Pieterburen

VideoDe eerste huiler van het jaar is gered en opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen. De zeehond is te vroeg geboren en daardoor de kleinste pup die het centrum ooit heeft verzorgd. 

Een groep opvarenden van een robbentochtenboot uit Vlieland zag het zeer kleine zeehondje op zee drijven. Ze brachten de pup naar Pieterburen. Daar werd het mannetje Gijsje genoemd.

De huiler weegt net 5 kilo. Normaal weegt een pup bij de geboorte 2 tot 3 kilo meer. Aan de navelstreng van het mannetje konden de verzorgers van het centrum zien dat het beestje nog geen 24 uur oud was toen hij werd binnengebracht. 

Geboorteseizoen

Het geboorteseizoen van de Gewone zeehond vindt normaal gesproken pas aan het einde van mei plaats. Vorig jaar kwam de eerste pup op 8 mei binnen. Te vroeg geboren pups zijn vaak erg zwak. Bezoekers mogen er dan ook niet bijkomen. Ze kunnen wel even door het raam van de ruimte kijken waar Gijsje in wordt verzorgd.

Volledig scherm
Het zeehondencentrum heeft de huiler Gijsje genoemd © Zeehondencentrum Pieterburen
Volledig scherm
Gijsje is maar 57 centimeter lang © Zeehondencentrum Pieterburen
Volledig scherm
Zelfs de kleinste rieten mand was te groot voor de huiler © Zeehondencentrum Pieterburen
  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.