Klimaatzaak tegen Shell van start: ‘CO2-uitstoot moet drastisch verminderen’
Voor de rechtbank in Den Haag begint vandaag de klimaatzaak die Milieudefensie, zes andere organisaties en 17.000 burgers hebben aangespannen tegen Shell.
Delen per e-mail
De eis is dat het olie- en gasbedrijf de CO2-uitstoot die het veroorzaakt door fossiele brandstoffen uit de grond te halen en op de markt te brengen drastisch gaat verminderen. Over tien jaar moet de uitstoot van broeikasgassen die aan Shell is toe te rekenen met 45 procent zijn afgenomen, want dat is in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, zo betogen de eisers.
Shell zelf zegt het eens te zijn met het uitgangspunt van Milieudefensie dat klimaatverandering moet worden tegengegaan. Dat moet volgens het bedrijf niet via de rechter gebeuren, maar via een ‘gezamenlijke en wereldwijde aanpak’. Daarin wil de multinational ‘zijn rol’ spelen, bijvoorbeeld door te investeren in duurzame energiebronnen.
Uiterlijk in 2050 wil Shell de eigen bedrijfsprocessen klimaatneutraal hebben gemaakt. De uitstoot van de producten die het concern wereldwijd verkoopt, wil het in 2035 met 30 procent hebben verminderd en in 2050 met 65 procent.
Te mager
Dan omarm je het Klimaatakkoord van Parijs niet zoals Shell zegt, dan wurg je het
Milieudefensie vindt de doelstellingen van het bedrijf veel te mager. ,,Shell steekt jaar in jaar uit tientallen miljarden, zo’n 95 procent van alle uitgaven, in het oppompen van olie en gas. Dan omarm je het Klimaatakkoord van Parijs niet zoals Shell zegt, dan wurg je het”, vindt directeur Donald Pols van de milieuorganisatie.
Juridisch leunt de zaak tegen Shell op het zogeheten Urgenda-arrest dat de Hoge Raad eind vorig jaar uitsprak. Na een jarenlange juridische strijd bepaalde het hoogste rechtscollege van het land dat de overheid verplicht is meer maatregelen te nemen tegen ‘gevaarlijke klimaatverandering’. Die kan immers ook ‘de ingezetenen van Nederland ernstig treffen in hun recht op leven en welzijn’. De rechters vinden het zelfs een mensenrechtenkwestie om daar actie tegen te ondernemen.
De rechtbank heeft de verdere zittingen in de zaak gepland op 3, 15 en 17 december.
In februari werd er nog gedemonstreerd bij het hoofdkantoor van Shell:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Negen passagiers willen met valse coronatest naar Marokko
Negen passagiers die vanmorgen naar Marokko wilden vliegen, zitten in de cel omdat ze met een valse uitslag van een coronatest het land probeerden uit te komen. -
PREMIUM
Sperma op de knuffel van Eva (6): beschermen we onze kinderen wel genoeg?
Het aantal aangiften van kindermisbruik is relatief laag. En zelfs als er wél aangifte wordt gedaan, komen lang niet alle verdachten voor de rechter. Richard Korver, slachtofferadvocaat: ,,Alle alarmbellen horen af te gaan. Kindermisbruik is hét ongemak van onze samenleving.” Lees hier het schokkende verhaal van de Brabantse Marieke. ,,Wij zijn tweemaal slachtoffer: van de misbruiker én van het systeem.’’ -
PREMIUM
De vader van onze schoondochter vertelt mijn man schuine moppen
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
Buurt verzet zich tegen plannen BzV-boerin Steffi Verhagen: ‘Wij vrezen enorme drukte’
BOEKEL - De grootschaligheid, te verwachten drukte en verkeersoverlast. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom de omwonenden van het paardenbedrijf van Steffi Verhagen uit Boekel naar de Raad van State zijn gestapt. Steffi wil een ‘ruiterhotel’ met tachtig bedden. -
Laatste zitting in slepende zaak tussen Nigerianen en Shell
Twaalf jaar na de eerste zitting in 2008 in de slepende rechtszaak tussen vier Nigeriaanse boeren en Shell is vandaag het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag afgesloten. De Nigerianen begonnen de zaak samen met Milieudefensie in 2008. De rechter doet uitspraak op 18 december 2020.
-
Scholieren willen aanpassing van centraal examen: ‘Leerlingen worden nu niet goed voorbereid’
Scholieren vinden dat het centraal eindexamen niet ‘gewoon’ kan doorgaan. Het Laks stelt dat examenkandidaten zich niet goed kunnen voorbereiden door de tweede lockdown en 1,5 meter afstand in de klassen. Wat de scholieren betreft zou een examen met alleen de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels beter zijn. -
Immunoloog: ‘Rek periode tussen twee vaccins AstraZeneca op om vertraging te voorkomen’
Rek de periode tussen de eerste en tweede prik van het AstraZenica-vaccin op naar minstens zes weken. Daarmee wordt de kans op vertraging van het vaccinatieprogramma een stuk kleiner. Dat zegt Ger Rijkers, medisch immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. -
PREMIUM
Statenlid: ‘Vergeet niet: partijen op Urk riepen bewust op de avondklok niet te handhaven’
Johan van Slooten is bekend Urker inwoner. Muziekjournalist, schrijver en CDA-statenlid van Flevoland. Hij vertelt over de rellen op Urk, tijdens de eerste avond dat de avondklok inging. Hij reageert op persoonlijke titel en niet als CDA-statenlid, wil hij benadrukken.