Knallende ‘crematie’ van traditie: Feest en agressie bij afscheid van vreugdevuur in Duindorp

VideoOp het strand werd de ‘crematie’ van het Duindorpse vreugdevuur een uitgelaten feestje, maar voor enkele bewoners van een flat werden stenen gezocht, en gevonden. 

Het verkeer op de Westduinweg kan aan het begin van de zondagmiddag niet meer voor- of achteruit. Mannen, jongens, en zelfs een kind, springen uit de auto, halen spandoeken te voorschijn. De capuchons van hun zwarte hoodie ver over hun hoofd getrokken. Sommigen van hen zijn nog extra beschermd tegen herkenning door een doek voor hun gezicht. Ze schreeuwen, trekken vast een blikje bier open. Her en der klinken harde vuurwerkknallen. Af en toe leegt iemand zijn blaas in een brandgang.

Een automobilist slaat na een weinig vriendelijke aanmaning snel linksaf. Een moeder maant haar kind door te lopen. ‘The Untouchables’ staat op een spandoek die uit een zwart busje wordt gevist. Ze zijn op weg naar een eigen feestje en niemand mag dat van hen afpakken.

Zodra alle spandoeken tevoorschijn zijn gehaald, is duidelijk waar al die zwartgeklede automobilisten vandaan komen: uit Tanthof (Delft), de Brasserskade (Ypenburg), Rijswijk, het Laak- en het Schipperskwartier. Groepen die de organisatoren van de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp ondersteunden toen duidelijk werd dat de vreugdevuren niet door konden gaan.