Nederland moet voorbereid zijn op slecht weer zaterdagmiddag.
Volledig scherm
Nederland moet voorbereid zijn op slecht weer zaterdagmiddag. © ANP

KNMI waarschuwt Oost-Nederland voor hagel en onweer op zaterdagmiddag

Wie er deze zaterdagmiddag opuit trekt moet rekening houden met flinke onweersbuien, die met hagel en windstoten gepaard gaan. Het KNMI heeft voor dat dagdeel op vrijdag al code geel afgekondigd, waarschijnlijk mede als waarschuwing voor organisatoren van evenementen en markten, waaronder de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Volgens het KNMI kan er sprake zijn van hagelbuien en windstoten van 60-70 km/uur. Weeronline schrijft bij de verwachtingen: zaterdagmiddag trekken de buien oostwaarts en kunnen vooral landinwaarts stevig uitpakken.

Bij de buien is kans op onweer, hagel en windstoten. Ook is veel regenwater in korte tijd mogelijk. Zaterdagavond komen landinwaarts aanvankelijk nog onweersbuien voor, maar in de loop van de avond trekken de buien naar Duitsland weg.

Maar de dagen daarna wordt het weer lekker warm.

‘Oeral van de Veluwe’ afgelast

Naar aanleiding van de voorspellingen heeft de organisatie van Theater op ‘t Zand bij Kootwijkerzand besloten het evenement morgen niet door te laten gaan.

De beslissing werd genomen op advies van de gemeente Barneveld, in combinatie met de informatie die het KNMI verschafte. Theater op ‘t Zand zou haar negentiende editie beleven. Onder meer de gemeente Apeldoorn verleent subsidie aan wat wel het ‘Oeral van de Veluwe’ wordt genoemd.

Code geel in een groot deel van Nederland op zaterdagmiddag.
Volledig scherm
Code geel in een groot deel van Nederland op zaterdagmiddag. © KNMI
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.