Koeien vervangen door geiten: is dat de oplossing voor het stikstofprobleem?
Met videoAls de helft van alle koeien in Gelderland zou worden vervangen door geiten, heeft de provincie dan aan haar klimaatdoelstellingen voldaan? CDA’er Peter Drenth zei het in het Gelderse lijsttrekkersdebat. Zijn uitspraak klopt niet, en is onrealistisch.
,,Als ik de helft van de koeien in Gelderland ga vervangen door geiten heb ik aan al mijn vraagstukken rondom klimaat en stikstof voldaan, want geiten stoten aanzienlijk minder uit.”
Die uitspraak deed de Gelderse CDA-lijsttrekker, en momenteel gedeputeerde Peter Drenth, donderdagavond in het Gelderse lijsttrekkersdebat.
Deze factcheck is uitgevoerd in het kader van de gezamenlijke factcheckmarathon van het AD, de Gelderlander en andere regionale titels, Nieuwscheckers en Pointer (KRO-NCRV) in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023.
De feiten
Drenth bedoelt met ‘mijn vraagstukken rondom klimaat en stikstof’ het terugdringen van stikstof, methaan en lachgas, zegt zijn woordvoerder bij navraag.
Stikstofminister Christianne van der Wal wil dat in 2030 in het hele land 50 procent minder stikstof wordt uitgestoten. Voor heel Gelderland is dat 42 procent. 50 procent geldt ook voor broeikasgassen als methaan, CO2 en lachgas.
Harde getallen over de uitstoot per koe of geit heeft hij zo niet, zegt Jan Dijkstra, universitair hoofddocent diervoeding van de Wageningen University & Research (WUR). Maar hij vergelijkt voor ons op de achterkant van een sigarendoosje de uitstoot van melkkoeien met die van melkgeiten. Een puur theoretische oefening, zegt hij.
,,Een geit weegt zo’n 70 kilo, een koe 700. Een geit geeft 3 liter melk per dag, een koe zo’n 30. Dat betekent ook dat een geit, ik schat, tien keer minder eet dan een koe. Beide dieren zijn herkauwers en produceren methaan in de voormagen. Bij een geit is dat dan minder dan bij een koe. Het betekent ook ruwweg 90 procent minder ammoniak uit urine en mest.”
Het komt redelijk overeen met de cijfers die WUR-onderzoekers gebruiken als het gaat om de uitstoot van beide dieren. Bij een melkkoe is dat gemiddeld 145,6 kilo stikstof per jaar, bij een geit 14,7 kilo. Grofweg een tiende dus.
Een koe stoot per jaar 135 kilo methaan uit. Daarbovenop komt nog ruwweg 35 kg methaan uit mest. Bij geiten wordt dat nog onderzocht. Dijkstra schat die op 20 kilo uit dier en mest samen. Dat is ongeveer een negende van dat van een koe.
Simpel gezegd betekent de helft van de koeien vervangen door geiten dat van die helft van de stikstofuitstoot maar 10 procent overblijft. ,,Dan gaat er dus 45 procent van het totaal af”, zegt Dijkstra. ,,De hoeveelheid stikstof moet landelijk met 50 procent worden teruggebracht. Dat gaat ons dus een heel eind in de richting brengen.” Voor methaan is dat percentage nagenoeg hetzelfde, ook een aanzienlijk deel van de doelstelling voor broeikasgassen.
Toch zal het voor de doelen van Gelderland niet voldoende zijn. Het rekensommetje gaat namelijk alleen over de uitstoot van koeien. En koeien zorgen maar voor ongeveer 60 procent van de uitstoot die komt uit de landbouw. De landbouwsector is op zijn beurt slechts voor 60 procent verantwoordelijk voor de Nederlandse stikstofuitstoot, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De werkelijkheid is bovendien iets minder simpel dan Dijkstra’s rekensom. Een melkkoe eet veel meer dan een koe voor vleesproductie, zegt hij. Een vleesrund scheidt ook minder uit. En meer dan de helft van de Gelderse koeien en kalveren (516.048) groeien op om op ons bord te belanden. Slechts 229.485 geven er melk. Het is ook nog de vraag welke koeien Drenth vervangt en hoeveel minder uitstoot dat oplevert.
Minder opbrengst
Daar komt nog bij dat de gevolgen groot zouden zijn voor onze inkomsten en voedselvoorziening, ook landelijk. Een geit geeft veel minder vlees en ook minder melk dan een koe, en bijna een kwart van de Nederlandse melk- en vleesrunderen (905.648) leeft in Gelderland.
Volgens de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO wordt tweederde van onze melk geëxporteerd en wordt 60 procent van wat we verdienen aan vlees verdiend met export. Dat zal minder worden. Met minder koeien zullen er in Nederland ook minder zuivelproducten of vlees en dus minder voedsel in de schappen liggen. ,,De melk zal duurder worden en er moeten veel stallen worden omgebouwd. Het is dus ook onhaalbaar”, zegt Dijkstra.
Moet de voedselproductie van de helft van de melk- en vleesrunderen door geiten worden vervangen dan moeten er niet 450.000 geiten bij komen in Gelderland, maar 4,5 miljoen. Dat zijn er 7 keer zo veel als er nu in heel Nederland leven.
Het is dan ook geen plan dat Drenth wil doorvoeren, zegt hij in reactie. ,,Er zit een moratorium op de uitbreiding van geitenhouderijen en het is ook niet gewenst. Ik heb het zo gezegd omdat ik juist wilde aangeven dat simpele oplossingen niet werken. Het is een debat en dat zet je dingen scherper neer.”
Oordeel
Rekenend met enkele eenvoudige aannames en ronde getallen klopt de uitspraak van Drenth niet. In praktijk is het bovendien onhaalbaar en onrealistisch.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
Update3
Verdronken vissers in Maas zijn mannen van 37 en 38 jaar: ‘Het is vreselijk voor de familie’
De politie heeft zaterdagmiddag twee lichamen gevonden in de Maas bij Heijen, in het noorden van de provincie Limburg. Zondag werd bekend gemaakt dat het gaat om twee Poolse mannen van 37 en 38 jaar oud, woonachtig in Duitsland. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMUPDATE
Grote emotionele schade na zoveelste explosie in Rotterdam: ‘Wil hier helemaal niet meer wonen’
Het pand van Suri-Change op de West-Kruiskade in Rotterdam is door de gemeente gesloten. Zondagochtend was er een ‘oorverdovende’ knal en een explosie bij het goudwisselkantoor. Die knal leidde tot weinig materiële schade, maar in Rotterdam-West is de emotionele schade die van de knal uitging bij de buurtbewoners wél groot. ‘Ik wil hier helemaal niet meer wonen’.Rotterdam -
1
Zonnig record aan negatieve stroomprijzen: wasje draaien levert geld op
De harde wind en de zonovergoten dagen zorgen voor een recordaantal uren met negatieve stroomprijzen. De 190.000 huishoudens met een dynamische energiecontract, hoeven dan bij forse negatieve prijzen niet te betalen maar krijgen juist geld als ze stroom gebruiken. Gistermiddag zelfs 33 cent voor iedere verbruikte kWh.
-
Slapend meisje (4) vergeten in de bus na schoolreisje: ‘Ze is over het hoofd gezien’
-
-
-
PREMIUMColumn2
Het openbaar vervoer is nooit gratis, zwartrijders zijn dubbel asociaal bezig
Zwartrijders zijn dubbel asociaal bezig, schrijft Joyce Sylvester in haar wekelijkse column. ,,Gelijk korte metten maken met dit gedrag, zou ik zeggen’’. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.