Portret van de schrijver Multatuli (Eduard Douwes Dekker).
Volledig scherm
Portret van de schrijver Multatuli (Eduard Douwes Dekker). © Hollandse Hoogte / World History

Koning opent Multatuli-jaar met onthulling gedenksteen

Koning Willem-Alexander onthult maandag laat in de middag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen voor de schrijver Multatuli, ontworpen door Jeroen Henneman. Het is op 2 maart van dit jaar 200 jaar geleden dat de auteur, die in werkelijkheid Eduard Douwes Dekker heette, in de hoofdstad werd geboren. Het jaar 2020 is dan ook uitgeroepen tot Multatuli-jaar, waarvoor de koning dan meteen ook de aftrap geeft.

Schrijver Arnon Grunberg houdt een lofrede in De Nieuwe Kerk en acteur Thom Hoffman kruipt er voor de gelegenheid in de huid van Multatuli.

Blijvende faam verwierf Multatuli met het boek Max Havelaar, dat zich afspeelt in het toenmalige Nederlands-Indië en dat hij schreef op basis van zijn eigen ervaringen als ambtenaar in de vroegere kolonie van ons land, het huidige Indonesië. De koning brengt daar in de week van 9 maart een staatsbezoek waarbij ook aandacht zal zijn voor het, soms zeer turbulente, gedeelde verleden.

Het Multatuli Genootschap organiseert dit jaar allerlei activiteiten om de schrijver te eren en onder de aandacht te houden. Ook wordt er een ‘digitaal standbeeld’ ontwikkeld, Multatuli Online. Het is een website waarop onder meer het hele oeuvre van de schrijver, de volledige correspondentie en het beschikbare beeldmateriaal toegankelijk worden gemaakt.

Koning Willem-Alexander geeft de aftrap voor het Multatuli-jaar, ter ere van de 200ste geboortedag van de schrijver op 2 maart.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander geeft de aftrap voor het Multatuli-jaar, ter ere van de 200ste geboortedag van de schrijver op 2 maart. © ANP Handouts
  1. Atalay (22) overlijdt na ongeluk, later die dag wordt zijn zoontje geboren

    Atalay (22) overlijdt na ongeluk, later die dag wordt zijn zoontje geboren

    De 29-jarige vrachtwagenchauffeur die vrijdag betrokken raakte bij een dodelijk ongeluk in Amsterdam, moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. De trucker uit Alkmaar reed op de Keizersgracht over een bromfietser, die ter plekke overleed aan zijn verwondingen. Het ging om de 22-jarige Atalay, wiens vrouw enkele uren later beviel van hun eerste kind. In de omgeving van het slachtoffer is de schok nog altijd enorm.