Prinses Amalia, op de foto gezet door haar vader.
Volledig scherm
Prinses Amalia, op de foto gezet door haar vader. © RVD - Z.M. de Koning

Koning Willem-Alexander zet zelf zijn jarige dochter (16!) op de foto

Prinses Amalia is vandaag 16 jaar geworden. De prinses, die in de vijfde klas van het gymnasium zit, werd deze week op de foto gezet door haar eigen vader. De foto, door de Rijksvoorlichtingsdienst verstrekt, is voor zover bekend de enige foto die van de prinses op deze bijzondere verjaardag wordt vrijgegeven. 

De foto is gemaakt in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar het gezin woont. Met het zelf fotograferen van de Prinses van Oranje, zoals de officiële titel van de troonopvolgster, luidt, zet Willem-Alexander een traditie voort die hij zelf op 7 december 2003 in het Haagse Bronovo-ziekenhuis is begonnen. In de loop der jaren heeft hij het vaker gedaan, op vakantie in Argentinië of - maar dan met de mobiele telefoon en een filmpje - op de eerste dag van de middelbare school.

Het maakt tevens duidelijk dat Willem-Alexander en Máxima als ouders hun dochters zolang ze minderjarig zijn zoveel mogelijk willen afschermen van de buitenwereld om ze een ‘normale’ jeugd te geven. Het binnenhalen van een beroepsfotograaf zou inbreuk maken op een intiem moment. Door het zelf te doen houdt de koning het ‘binnen de familie’ en daardoor ook ontspannen. Ook al is Amalia door de jaarlijkse fotosessies en Koningsdag gewend aan het geratel van camera’s.

De koning fotografeert zelf ook met semi-professionele apparatuur, blijkt uit de zogeheten exif-data van de foto. Voor het portret van zijn puberdochter gebruikte hij een Canon 7D spiegelreflexcamera, een model dat tien jaar geleden op de markt kwam en vooral populair werd voor actiefotografie. De lens mag er ook wezen, een Canon 70-300 mm, een telezoomlens uit de professionele L-serie. Al met al een set met destijds een nieuwwaarde van zo'n 2500 euro.

Sweet sixteen

Ondanks de memorabele leeftijd van zestien jaar zit een groot 'sweet sixteen’ feest er niet in voor Amalia, zei koningin Máxima vorige week. De kerstvakantie nadert en op school is er nog veel te doen. Amalia heeft 10 december ook de uitvoering van de mede door haar tot stand gekomen musical Het Kerstklooster in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Koning Willem-Alexander is apetrots op zijn dochter zei hij vorige week in het royalty-programma Blauw Bloed. De koning kreeg bij vertrek uit Overijssel de vraag hoe het voor hem is dat Amalia 16 wordt. ,,Een trotse vader op een trotse dochter. Het is een fantastisch meisje dat nu een jonge vrouw begint te worden en het is een schat van een kind dus we zijn erg blij voor haar”, improviseerde Willem-Alexander zijn antwoord.

Koningin Máxima had zich vorige week in Pakistan al uitgelaten over de aanstaande verjaardag. Ook zij was trots, maar tegelijkertijd ook bezorgd: zestien jaar betekende dat de Prinses van Oranje nog maar twee jaar thuis zou wonen en daarna het huis uit zou gaan om te studeren.

In de onderstaande podcast leggen koningshuisverslaggever Jeroen Schmale en koninklijke mode-expert Josine Hoogendijk uit wie de Prinses van Oranje eigenlijk is, en waarom we zo weinig zien en horen over Amalia.