Volledig scherm
PREMIUM
Een hoge luchtdruk kan van invloed zijn op jouw kookkunsten. © Dreamstime

Krijgen we de hoogste luchtdruk allertijden? Oppassen voor migraine en reuma

Reumapatiënten en mensen die vaak last hebben van migraine kunnen de komende dagen meer klachten ervaren. Dat komt door een uitzonderlijk hoge luchtdruk in Nederland. De hoogste luchtdruk wordt in Zeeland verwacht.

In De Bilt kan de druk stijgen naar 1048 hectopascal en dat is de hoogste luchtdruk sinds 1932. In het zuiden is de luchtdruk zelfs nog nooit zo hoog geweest als vandaag, meldt weerstation Weeronline.

,,Komende dagen daalt de luchtdruk weer. Dat kan reumaklachten en migraine verergeren.”

Raymond Klaassen, meteoroloog bij Weerplaza, stelt dat mensen thuis mogelijk te maken krijgen met ‘de hoogste waarde die ze ooit op hun barometer hebben afgelezen’. Maar een landelijk record op een officieel station zit er volgens de weerman niet in.

Dat staat nu op 1053 hPa, gemeten op 23 januari 1907. Het KNMI noteerde zelf 1050,0 hPa als hoogst gemeten druk, dat was op 26 januari 1932 in De Bilt.

Het absolute luchtdrukrecord voor heel Nederland staat op 1053,0 hectopascal. Dit werd gemeten op 23 januari 1907 in Eelde (Drenthe). Zo hoog als toen wordt de luchtdruk vandaag niet.

Maar in Zeeland kunnen de barometers vandaag stijgen naar ruim 1049 hectopascal. Ook in Brabant en Zuid-Holland komt de luchtdruk rond 1049 hectopascal uit. ,,Voor het zuiden en zuidwesten is dat recordhoog.’’