Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

LAKS: anti-pestwet werkt niet, veel vmbo'ers voelen zich onveilig

Slechts de helft van de vmbo'ers voelt zich echt veilig op school, ondanks een stortvloed aan pestprotocollen en veiligheidsplannen. Scholierencomité LAKS trekt aan de bel na een peiling onder bijna 75.000 leerlingen: 'Dit is schokkend'.  

Quote

Onthutsend dat op dit punt geen verbete­ring blijkt. Er moet iets gebeuren

Klaas Hiemstra

Het verschil tussen de schoolniveaus is levensgroot: tegenover slechts 56 procent op het vmbo staat het vwo, waar maar liefst 84 procent van de scholieren positief is over de veiligheid, volgens het terugkerende tevredenheidsonderzoek dat het LAKS publiceert. 

Twee jaar geleden waren de percentages bij het vmbo al even hoog, stelt het LAKS. Pestgedrag, agressie, intimidatie en slechte sfeer zijn de boosdoeners, volgens voorzitter Anouk Gielen van het 
scholierencomité: ,,De nieuwe wet voor veiligheid op school uit 2015 werkt blijkbaar niet’’, zegt Gielen die de peiling morgen aanbiedt onderwijsminister Arie Slob (CU, onderwijs). 

,,De onveiligheidsgevoelens zijn nagenoeg niét gedaald ondanks allerlei protocollen en plannen. Die papieren realiteit van een wet lost niks op: scholen moeten er echt over gaan praten, in de klas met de leerlingen.’’ 
Klaas Hiemstra van de Stichting School & Veiligheid: ,,Het is onthutsend dat op dit punt geen verbetering blijkt. Er moet iets gebeuren: dit is verontrustend.’’

'Vmbo'ers meer ontevreden'
Hoewel het volgens landelijke rapporten iets beter gaat met het vmbo, blijkt dat niet uit de LAKS-monitor: de leerlingen zijn bij een groot aantal onderwerpen ontevredener dan anderen, bijvoorbeeld over inspraak, sfeer, toetsen en voorzieningen. Gielen: ,,Dit is schokkend. Het vmbo krijgt minder aandacht en wordt als minderwaardig beschouwd, en dat wordt dan ook zo gevoeld.’’

En het schooltoilet is smerig, vindt 39 procent
Opvallend: de schooltoiletten moeten wat vaker een schoonmaakbeurt krijgen, als het aan de leerlingen ligt. Slechts een op de drie ondervraagden vindt de wc's schoon, 39 procent noemt ze smerig.
In het algemeen zijn de Nederlandse middelbare scholieren best tevreden: gemiddeld beoordelen zij hun school met een 7. En de docenten komen er ook goed van af: ruim 70 procent van de scholieren beoordeelt de eigen docenten (zeer) positief. 

  1. Demonstratie anti-Zwarte Piet in Tilburg gestaakt,  tientallen mensen aangehouden
    video

    Demonstra­tie an­ti-Zwar­te Piet in Tilburg gestaakt, tientallen mensen aangehou­den

    In Tilburg heeft de politie zondag tientallen arrestaties verricht rondom rondom de intocht van Sinterklaas in de Brabantse stad. Het gaat om een groep van zo'n vijftig personen die zich keerden tegen de anti-Zwarte Piet-actievoerders. De aanhouding ging niet zonder slag of stoot: er vielen wat klappen tussen de agenten en demonstranten. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De mensen die zijn opgepakt, zijn in een touringcar gezet en naar het politiebureau gebracht.