Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Lange wachttijden CBR voorbij door aantrekken nieuwe examinatoren

De lange wachttijden voor rijexamens zijn voorbij. Iedereen kan binnen de met de overheid afgesproken termijn van zeven weken afrijden. Voorheen kon het maanden duren voordat een kandidaat kon afrijden. 

Om de wachttijden weg te werken heeft het CBR veel nieuwe examinatoren aangetrokken. Ook is er veel overgewerkt. ,,Vaak kan het zelfs al binnen een week of vijf weken'', zegt een woordvoerster van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). 

Volgens het CBR is het in mei en juni plaatselijk nog wel mogelijk dat de wachttijd langer is, vooral in Amsterdam en in de provincies Utrecht en Zuid-Holland. ,,Die overschrijdingen hebben te maken met de extra drukte die zich elk jaar voordoet in deze periode'', aldus het CBR.

De examencentra in de Randstad krijgen hulp van examinatoren uit andere delen van het land. Het aantal praktijkexamens voor auto, motor en bromfiets ligt in het eerste kwartaal 7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Dat komt volgens het CBR vooral door de toename van het aantal 17- en 18-jarigen.

  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.