Volledig scherm
PREMIUM
De politie doet onderzoek bij de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. © ANP

Leerplichtambtenaar onderzocht afgezonderd gezin: alles ‘in orde’ luidde zijn oordeel

Een leerplichtambtenaar van de gemeente Zwartewaterland deed in het verleden onderzoek naar de situatie binnen het gezin dat deze week in afzondering werd aangetroffen in het Drentse Ruinerwold. Volgens burgemeester Eddy Bilder was er destijds geen aanleiding om in te grijpen. De situatie werd ‘in orde’ bevonden.

Quote

In hoeverre ze thuis onderwijs hebben ontvangen is mij niet bekend. Dat mag overigens wel

Eddy Beelder, Burgemeester Zwartewaterland

Voor vertrek naar Drenthe woonde het gezin jarenlang in de gemeente Zwartwaterland: eerst in Hasselt en vervolgens in Zwartsluis. Het ging destijds om een gezin met negen kinderen. Drie van hen ontvluchtten acht jaar geleden het ouderlijk huis, zo brachten familieleden via een verklaring naar buiten. De overige zes kinderen verbleven vervolgens jarenlang in afzondering met vader Gerrit-Jan van D. op een boerderij in Ruinerwold. 

Van D. wordt inmiddels officieel aangemerkt als verdachte. De politie verdenkt hem van het medeplegen van vrijheidsberoving, witwassen en mishandeling. Inwoners van Zwartsluis en ook Hasselt verklaren dat zij de kleine kinderen van het gezin ook nooit zagen toen zij in hun stad woonden.

Burgemeester Bilder bevestigt dat er in het verleden op basis van verschillende signalen door de leerplichtambtenaar onderzoek is gedaan naar de leerplichtige kinderen van het gezin. Die oordeelde dat de situatie ‘in orde’ was. De bevindingen zijn volgens Bilder ook vastgelegd in een rapport:  ,,Dat is naar de politie gestuurd.’’ De burgemeester weet niet of de kinderen destijds bijvoorbeeld van hun ouders les kregen en daarom ontbraken op een lokale school: ,,In hoeverre ze thuis onderwijs hebben ontvangen is mij niet bekend. Dat mag overigens wel.”