Volledig scherm
Lelystad Airport. © ROBIN UTRECHT

‘Lelystad Airport kan niet open vanwege klimaatdoelen’

Het aantal vluchten moet omlaag, daarom mag Lelystad Airport niet worden opengesteld voor burgerluchtvaart. Dat concludeert directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu op basis van onderzoek naar uitstoot van de luchtvaartsector van CE Delft en Royal HaskoningDHV.

De CO2-uitstoot verdubbelt de komende dertig jaar als er geen maatregelen worden genomen, zo luidt de conclusie van Natuur en Milieu op basis van het onderzoek van CE Delft.

RoyalHaskoningDHV onderzocht daarbij hoeveel impact innovatie kan hebben op CO2-uitstoot van de luchtvaart. Die blijkt, als plannen voor groei blijven bestaan, niet groot genoeg om al in 2030 tot een daling van uitstoot te komen .

‘Oneerlijk en onverantwoord’

Directeur Marjolein Demmers geeft tegenover NOS aan dat het aantal vluchten, om de klimaatdoelen te halen, omlaag moet en dat Lelystad Airport daarom niet open kan. Volgens haar kan niet zo zijn dat de luchtvaart dan juist méér mag gaan uitstoten, terwijl andere sectoren wel moeten reduceren.

,,Dat is oneerlijk en onverantwoord. Zo krijgen we de totale uitstoot van Nederland nooit naar nul. Terwijl dat nodig is om de Parijsdoelen te halen en klimaatverandering tegen te gaan.” De werkgelegenheid die Lelystad Airport oplevert moet volgens haar ,,Op een andere manier worden ingevuld.’’ 

Huidige groei luchtvaart 

Onderzoeker Maarten van den Berg van RoyalHaskoningDHV meldt aan de NOS dat oplossingen als elektrisch en hybride vliegen en efficiëntere motoren maar een paar procent besparing opleveren. Met de verwachte groei is dat niet genoeg om al in 2030 een daling in CO2-uitstoot te bewerkstelligen. 

Na 2030 is er volgens hem meer mogelijk. ,,Als het verbruik van fossiele kerosine minder hard groeit, dan hebben reductiemaatregelen sneller impact. In de periode na 2030 is veel meer mogelijk en daar kan nu al op worden voorgesorteerd.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.