Volledig scherm
Tijdens een staking van basisschoolleraren kwamen anderhalf jaar geleden kwamen ruim 60.000 mensen naar het Zuiderpark in Den Haag. © ANP

Lerarenstaking: helft van de basisscholen is vrijdag dicht

De Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Onderwijs en Onderzoek en FVoV verwachten vrijdag duizenden stakende leraren, vooral basisschool- en universitair docenten. De helft van de basisscholen gaat dicht. Het enthousiasme onder mbo- en hbo-docenten is mager. 

Voor het eerst in de geschiedenis voert het hele onderwijs volgende week actie. Docenten sluiten het protest af met een staking en manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Leraren op basisscholen tot en met universiteiten leggen het werk neer om te strijden voor betere salarissen en vermindering van de werkdruk. 

Uit een peiling van de AOb onder zo’n vierduizend leden blijkt dat vooral basisscholen in zijn voor een protest. Ongeveer de helft sluit de deuren en eenderde van de ondervraagde basisschoolleraren gaat vrijdag zeker naar het Haagse Malieveld. Ook op universiteiten zijn grote groepen docenten die het werk neerleggen. De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft zelfs bussen geregeld, zodat de stakers kunnen demonstreren. 

In het voortgezet onderwijs blijven in ieder geval twintig scholen dicht, iets meer dan vijf procent. Op veel andere scholen staken groepjes leraren die een afvaardiging naar Den Haag sturen. 

Lager

Met name in het mbo en hbo lijkt de stakingsbereidheid een stuk lager. Hoe dat komt, is onduidelijk want ook in deze sectoren kampen docenten met een hoge werkdruk. In het mbo constateren de vakbonden dat de meeste besturen geen salarissen doorbetalen tijdens de staking, waardoor leraren mogelijk doorwerken. 

De vakbonden willen de vingers niet branden aan schattingen over hoeveel leraren vrijdag op het Malieveld zullen staan. ,,Maar laat ik zeggen dat we er wel iets van verwachten. Er hoeft maar iets te gebeuren, zoals een uitspraak van een minister, en de mensen gaan hard lopen”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen lachend.

Kijk hier wanneer je eigenlijk mag staken:

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.