Levenslang gestrafte zesvoudig moordenaar van café Koetsiertje krijgt nu toch gratie
Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje, krijgt gratie. De juridische middelen om gratie tegen te gaan zijn uitgewerkt, de koning heeft het gratieverzoek inmiddels ondertekend. Yilmaz is na bijna 38 jaar vrij om te gaan en staan waar hij wil. De Tweede Kamer is per brief geïnformeerd over het besluit.
Delen per e-mail
Het verlenen van gratie aan Yilmaz is zeer bijzonder. Het is voor het eerst sinds 1986 dat een levenslang gestrafte in Nederland gratie krijgt, al was er één uitzondering: in 2009 werd een man vrijgelaten die terminaal ziek was.
Cevdet Yilmaz (64) werd in 1984 veroordeeld tot levenslang omdat hij na een ruzie zes mensen had doodgeschoten in het Delftse café ‘t Koetsiertje. De ooit tot Nederlander genaturaliseerde Turk schoot op 5 april 1983 ’s avonds zes mensen dood, onder wie Carmen Sneekes, een meisje van 12, nadat hij bonje had gekregen met een van de cafébezoekers. Yilmaz trok een semiautomatisch pistool, schoot de man dood die hem zou hebben beledigd, en doodde daarna nog vijf bezoekers. Vier anderen raakten gewond. De moordpartij was ongekend in Nederland.
Nederland kent een van de strengste regimes voor levenslang gestraften en gold als een van de weinige landen waar levenslang ook echt levenslang betekende. Cevdet Yilmaz procedeerde deze eeuw regelmatig tegen de Staat. Hij wist zich gesteund door het Europese Hof dat vindt dat gratie mogelijk moet zijn, door rechters die al eerder oordeelden dat hij er recht op heeft en ook door de Nationale Ombudsman.
Minister
Maar Yilmaz knokte jarenlang tevergeefs voor gratie. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming voelde zich gesteund door het merendeel van ‘het volk’ dat het prima vindt dat iemand die zes mensen vermoordde, de rest van zijn leven gestraft wordt. Keer op keer wees de minister de verschillende gratieverzoeken af. Hij wees daarbij steeds op de nabestaanden die jarenlang gebukt gingen onder het ongekende drama, en op de schok die het verlenen van gratie teweeg zou brengen in de samenleving.
In zijn brief aan de Kamer benadrukt Dekker dat het verlenen van gratie ‘onrechtvaardig voelt’: ,,Ik begrijp heel goed dat deze uitspraak van de rechter en het besluit om aan betrokkene gratie te verlenen veel impact heeft op de nabestaanden en de samenleving. Mede gelet daarop heb ik een veelvoud van juridische procedures gevoerd met als inzet het niet verlenen van gratie. De rechter heeft echter telkens geoordeeld dat mijn besluiten om geen gratie te verlenen juridisch geen stand houden.”
Bloemenkoopman
Keer op keer oordeelden verschillende rechters dat de minister opnieuw naar de zaak moest kijken. De mogelijkheden voor de minister zijn nu dus uitgewerkt, schrijft Dekker vandaag aan de Kamer. De nog levende nabestaanden zijn inmiddels geïnformeerd. De nabestaande die het hardst was getroffen, bloemenkoopman Gerard Sneekes, die voor zijn ogen zag hoe zijn toen 38-jarige vrouw Tonnie en 12-jarige dochtertje Carmen dodelijk werden getroffen, overleed in 2019. Hij hoeft het verlenen van gratie aan Yilmaz dus niet ook nog te doorstaan.
Yilmaz werd veroordeeld in een tijd dat in Nederland nog met enige regelmaat gratie werd verleend. In 2004 zei toenmalig minister Donner dat levenslang voortaan betekent dat je echt tot aan je dood in de cel blijft. Yilmaz voerde zijn procedures tegen de achtergrond dat hij al jaren vóór dat ‘nieuwe regime’ is veroordeeld en dat zijn straf in 2004 dus eigenlijk ‘verzwaard’ werd toen de hoop op gratie verdween. De Staat verdedigde zich steeds met het argument dat de schok voor de nabestaanden te groot is bij gratie en dat gratie een gunst is en geen recht.
Emigreren
Yilmaz leeft overigens al enige jaren buiten de gevangenis omdat hij een resocialisatietraject wist af te dwingen. Hij heeft zelfs een baan. Hij mocht echter niet reizen en moest zich geregeld melden bij verschillende instanties. ‘Ted de Turk’, zoals zijn bijnaam ooit was, heeft plannen om naar zijn geboorteland Turkije te emigreren, nu gratie een feit is.
Oud-politiewoordvoerder Frans van Rijnswou blikt terug op de avond dat hij te horen kreeg dat er in café ‘t Koetsiertje in Delft zes mensen waren doodgeschoten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frank in quarantaine
Een wandeling met gedachten over kunst en moord
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 353. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Deze mannen kregen levenslang en strijden nu voor hun vrijlating
Ze werden in de vorige eeuw tot levenslange opsluiting veroordeeld: moordenaars Cevdet Yilmaz, Edwin Senff en Loi Wah Chung. Gratie is op papier hun enige kans op vrijheid, maar daarvoor moeten ze constant naar de rechter. Een schier onmogelijk gevecht tegen de Staat en de onderbuik. -
Aangehouden Fransman (23) blijkt duizenden euro's in schoen te hebben
De politie heeft gisteravond een Algerijnse en een Franse man aangehouden op verdenking van witwassen in Goes. Een van de mannen bleek duizenden euro's verstopt te hebben in zijn schoen. -
Goederentrein ramt bestelbusje in Zenderen, bestuurder busje overlijdt ter plaatse
Op de Zeilkerweg in Zenderen is zondag aan het einde van de middag een bestelbusje in botsing geraakt met een goederentrein. Het busje werd honderden meters meegesleurd door de trein. De bestuurder van het busje overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. -
Oplichters spuiten twee hoogbejaarde vrouwen in met nepvaccin; politie neemt zaak hoog op
Twee hoogbejaarde vrouwen uit Heerjansdam zijn onlangs het slachtoffer geworden van oplichters, die zich voordeden als medewerkers van de GGD en de dames hebben ‘gevaccineerd’ tegen corona. De politie en het Openbaar Ministerie nemen de zaak hoog op.
-
Zelftest naar verwachting vanaf volgende maand voor een tientje in supermarkt te koop
Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook voor ongeveer een tientje in winkels komen te liggen. -
PREMIUMVIDEO
Zesvoudig moordenaar mogelijk deze week echt vrij: ‘Ineens ging het helemaal los’
Café ’t Koetsiertje in Delft werd 5 april 1983 het toneel van een van de grootste moordpartijen uit de Nederlandse geschiedenis. Cevdet Yilmaz schoot zes mensen dood en kreeg levenslang. Deze week beslist minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming of ‘Ted de Turk’ (63) tóch gratie krijgt. -
PREMIUM5
Corona-uitbraken op drie basisscholen: reden tot zorg of incidenten?
Drie basisscholen in Panningen, Amsterdam en Beemster moesten na corona-uitbraken enkele dagen (gedeeltelijk) dicht. Zijn het incidenten of is er reden tot zorg?