Debby Gerritsen.
Volledig scherm
Debby Gerritsen. © Joost Hoving

Litteken op mijn been herinnert mij nog aan de woorden van de arts: smeer je in of blijf uit de zon

columnDebby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

5 reacties

 • Frans Bonnes

  1 maand geleden
  Ankie, je vergeet een belangrijk ding: je vader en vooral je grootouders werkten bijna altijd in kleding die het meeste van hun huid bedekte, overhemd met lange mouwen en bijna altijd een pet. Van blote huid was in het verleden, vooral voor werk op het land/ buiten geen gemeengoed. Bekijk oude foto's maar eens van landarbeiders en "bouwvakkers" uit die tijd. Tegenwoordig is het bijna normaal om in korte broek en ontbloot bovenlijf in de volle zon te werken.
 • Jessica Berends

  1 maand geleden
  Bedankt voor de herhaalde waarschuwing. Ik snap niet dat De Gelderlander hier zegt dat je mag schrijven of je het eens of oneens bent. Wetenschap is waar, of je er in gelooft of niet. Zonnen vergroot de kans op huidkanker, insmeren met een hoge factor en uit de zon blijven zijn de enige remedies. Dat is al decennia bekend. Ongeacht wat voor anekdotes over individuen sommigen aanhalen...
 • ronald van ooijen

  1 maand geleden
  Nou beste Ankie, die boeren kregen wel vaak Basaal cel Carcinoom. Maar voor ze daar last van kregen, waren ze al overleden aan een andere ziekte of versleten. En verder ter informatie een hoop "chemische stoffen" komen uit de natuur, alleen in de fabriek gemaakt, want grote hoeveelheden lukt niet met de plantjes. Dat er nu meer ziektes zijn komt door ons voedingspatroon, gebrek aan lichaamsbeweging en ook omdat we veel ouder worden dan vorige generaties
 • Ankie Bronckhorst

  1 maand geleden
  Ik smeer me nooit in. Ik denk eerder dat de zonnebrandcrème met chemische bestanddelen kankerverwekkend zijn dan zon. Verbranden is nooit goed, maar vanaf het voorjaar langzaam verkleuren is gezond. Mijn grootouders en vader werkten vroeger altijd in de zon. Boeren. Ze waren altijd gebruind door de zon en kregen geen huidkanker. Hun voorouders ook niet. Het is iets van de laatste decennia, sinds het gebruik van chemische middelen op de huid.
 • gejah nijman

  1 maand geleden
  mee eens, ik ga niet eens meer zonnen. Het is al voldoende om even met de honden de straat over te steken en het bos in te gaan. En voor de rest, mij veel te warm. Neem straks een flinke hoed mee op vakantie en nee. Niet zonnen. En ja smeren zeker. De zonnebrandcreme staat hier in de bijkeuken. Voordat wij naar buiten gaan smeren wij.