Archieffoto van een stuk grond in Bergharen dat in de avonduren wordt beregend.
Volledig scherm
PREMIUM
Archieffoto van een stuk grond in Bergharen dat in de avonduren wordt beregend. © Eveline van Elk

LTO Noord wil af van ‘onzinnige beregeningsverboden’

WAGENINGEN - Boeren en tuinders massaal verplichten hun land ’s avonds of ’s nachts te beregenen, moet niet meer mogelijk zijn. Dat stelt belangenorganisatie LTO Noord op basis van ‘nieuw wetenschappelijk onderzoek’ van onder meer de universiteit van Wageningen en het KNMI.

5 reacties

 • Mattie

  8 maanden geleden
  Bij waterschaarste moet je zuinig met water omgaan, daar heb je geen studie voor nodig. Als deze trend zich doorzet zullen boeren toch naar gewassen toe moeten die met minder water toe kunnen.
 • Theo

  8 maanden geleden
  in tijden van droogte miljoenen kuubs grondwater oppompen en dan tien meter hoog door de lucht sproeien, waarbij er op hete dagen nog geen 10% op de grond terecht komt en de rest vernevelt en verdampt, dat is absoluut niet verantwoord bij lage grondwaterstanden, is niet efficiënt en niet van deze tijd! 
 • Floris

  8 maanden geleden
  Dat is gewoon puur boertje treiteren. 
 • Pieter

  8 maanden geleden
  Alweer studies die elkaar tegenspreken? Wie kun je eigenlijk nog geloven?
 • Jaap

  8 maanden geleden
  Boeren die beregenen uit grondwater (dus niet uit sloten of open water) beregen op basis van wetenschappelijke onderbouwde keuzes. Namelijk dat de hoeveelheid ontrokken grondwater een zeer kleine fractie is wat er door andere partijen ontrokken wordt en wat er via kwel water via de rivieren de zee in stroomt. Mensen die praten over beregeningsverboden maken keuzes op basis van emoties en niet op basis van de echte cijfers. Als we ons zorgen maken over de grondwater voorraad moeten we dammen maken in de waal om te voorkomen dat kwel water (grondwater) via de rivieren de zee instroomt. 
 1. Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek
  Testevenementen

  Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek

  Het demissionaire kabinet wil doorgaan met zogeheten Fieldlab-evenementen die de komende tijd staan gepland, ondanks de kritiek die is losgebarsten over een 538-Oranjedag in Breda komende zaterdag. Tegenstanders vrezen het grote besmettingsgevaar nu de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten liggen. Maar het kabinet vindt het belang van de wetenschappelijke onderzoeken achter deze evenementen groot in verband met de heropening van de samenleving. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover.
 1. Opnieuw brandt een auto uit in Nijmegen
  Play

  Opnieuw brandt een auto uit in Nijmegen

 2. Vitesse-fans niet welkom in stadion, dus samenkomst in Sonsbeekpark
  Play

  Vitesse-fans niet welkom in stadion, dus samenkomst in Sonsbeek­park