Volledig scherm
Oud-directeur NIOD Hans Blom. © anp

'Luchtsteun voor Srebrenica was illusie'

Het was een illusie dat Dutchbat in Srebrenica op luchtsteun kon rekenen toen de Bosnische Serviërs de moslimenclave in 1995 veroverden. Dat zegt oud-directeur Hans Blom van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) vrijdag in de Volkskrant.

Volgens Blom had Nederland kunnen bedenken dat de toezeggingen van de Verenigde Naties niet zo stevig waren. ,,In VN-kringen, waarin Fransen en Britten domineerden, bestond een enorme terughoudendheid tegen de inzet van het luchtwapen. Om het zacht te zeggen.''

Toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve zei deze week geschokt te zijn dat Nederland niet is ingelicht over het besluit van bondgenoten om af te zien van luchtsteun. 

  1. Wat als Rembrandt schoolfotograaf was? Op basisschool in Gelderland weten ze het wel

    Wat als Rembrandt schoolfoto­graaf was? Op basis­school in Gelderland weten ze het wel

    Er is bijna geen basisschool die dit jaar géén aandacht besteedt aan Rembrandt. In het jaar dat de grote schilder 350 jaar dood is en er landelijk negentien grote tentoonstellingen gehouden worden gingen al 60.000 basisschoolkinderen naar het Rijksmuseum. Op basisschool de Kleine Wereld in het Gelderse Twello gaan ze nog een stapje verder: groep 5 en 8 gingen samen naar ‘het Rijks’, leefden zich in de grote schilder in en gingen vervolgens in stijl op de foto. Hoe zou Rembrandt dat gedaan hebben? Zes van hen vertellen.