Volledig scherm
Het stadhuis van Maastricht. © ANP

Maastricht bespioneerde kritische ambtenaren, vakbond is woest

De gemeente Maastricht heeft een detectivebureau ingeschakeld om mails van drie kritische medewerkers te lezen en hen te ondervragen. Dat gebeurde volgens voorzitter Patrick Fey van vakbond CNV Overheid ‘op intimiderende wijze’.

De drie zijn kaderlid van de vakbond. Zij werden ondervraagd na het uitlekken van een verslag van een vergadering over een gezamenlijk dienstenkantoor van Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. De detectives moesten achterhalen wie het lek was. In dat verslag wordt gerept van mogelijk ontslag van de kritische ambtenaren.

Het recherchebureau had toegang tot vertrouwelijke mails van de drie, waaronder mails met advocaten, de arbeidsinspectie en vakbonden. Woensdag kregen de vakbonden CNV en FNV Overheid een brief van Maastricht waarin de vakbondsleden van alle blaam werden gezuiverd. Maar de vakbond is boos. ,,Er zijn rechten geschonden. Dit is niet de manier waarop je met personeel omgaat’', aldus Fey.

‘Vrijheid in gevaar’

,,Het is een essentieel mensenrecht dat vakbonden en hun lokale vertegenwoordigers in vrijheid hun werk kunnen doen en belangen kunnen behartigen. Deze vrijheid is in gevaar’', aldus de vakbonden in een brief aan de gemeente Maastricht.

Aanleiding voor de rel was een conflict over een sociaal plan. Het samenvoegen van diensten van de drie gemeenten onder een gezamenlijk kantoor, het Shared Service Center Zuid-Limburg, vereist zo’n sociaal plan. Vakbonden, ondernemingsraad en gemeenten werden het daarover echter niet eens.

Daarop drukten de gemeenten eenzijdig een sociaal plan door, maar verloren vervolgens twee rechtszaken hierover. Die waren aangespannen door de vakbonden en de ondernemingsraad. Maastricht laat in de brief aan de bonden weten van hoger beroep in deze rechtszaken af te zien.

De gemeente Maastricht kon donderdagochtend nog niet direct reageren.

 1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
  Video

  Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

  Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’
 2. Patricia Paay betwist dat ze geld heeft geleend: Ik ben dupe van een familieruzie
  Update

  Patricia Paay betwist dat ze geld heeft geleend: Ik ben dupe van een familieru­zie

  Patricia Paay knokte vandaag in de rechtbank in Breda om de schadeclaims te mogen houden die ze heeft ‘gewonnen’ in haar rechtszaken tegen GeenStijl en Johan Vlemmix. Het administratiekantoor Osuro uit Leiderdorp zegt nog zo'n 93.000 euro van haar te krijgen, onder meer voor alle juridische kosten die Paay heeft moeten maken. De zaak eindigde vandaag onbeslist. Beide partijen gaan opnieuw om tafel om eruit te komen.