bitcoins
Volledig scherm
bitcoins © Rob Engelaar

Man (33) opgepakt voor oplichting met bitcoin: 2 miljoen euro gaat op aan luxe leven

Een 33-jarige man uit Apeldoorn is vandaag opgepakt voor oplichting, valsheid in geschrift en witwassen. Hij zou maar liefst 2 miljoen euro hebben verdiend met het creëren (minen) van bitcoin. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst van de belastingdienst (FIOD) heeft de man aangehouden. 

De man uit Apeldoorn was bestuurder van twee BV's waarbij mensen computers konden kopen voor het minen van bitcoin. Hij begon daarmee in 2017. 

De verdachte beheerde de computers in een zogenoemde ‘miningfarm’.

Investeerders in miningcomputers zouden een rendement ontvangen van zo’n 0,3 bitcoin per maand (nu ongeveer 2.000 euro). Toen uitbetaling van rendement uitbleef en investeerders hun computer niet terug kregen, werden meerdere aangiften gedaan. 

Luxe leven

Door zo'n honderd investeerders werd bij elkaar ruim 23 miljoen euro ingelegd. Uit onderzoek door de FIOD en politie bleek dat er vermoedelijk nooit miningcomputers zijn aangeschaft. Het geld is overigens al op. Dat gaf de 33-jarige uit aan allerlei luxe dingen zoals auto's, motoren, reizen en gokken. 

De FIOD en politie doorzochten op 21 november 2018 al een woning en een bedrijfspand van de man. Hierbij werd beslag gelegd op administratie en luxe goederen zoals tassen, schoenen en een crossmotor.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.