Man (92) overlijdt bij onbewaakte overgang die naar slechts één huis leidt

videoEen 92-jarige man uit Hoogezand is vandaag overleden nadat hij met zijn auto tegen een trein was gebotst. Het ongeluk gebeurde op een onbewaakte spoorwegovergang in Hoogezand-Sappemeer. Opvallend genoeg is de overgang aangelegd om slechts één huis te kunnen bereiken. 

Na de botsing heeft de man enige tijd bekneld gezeten. Hij overleed ter plekke. In de trein zaten zeventien passagiers, geen van hen raakte gewond. De inzittenden werden opgevangen door de hulpdiensten.

Volgens de regionale zender RTV Noord vragen geschrokken buurtbewoners zich af waarom een spoorwegovergang naar één huis open moet blijven. Het huis is ook via een wandelpad bereikbaar via de andere kant.

Onbewaakt

Onbewaakte spoorwegovergangen staan in Nederland flink ter discussie na eerdere zware ongevallen op het spoor. In 2014 vielen er in Winsum twee doden te betreuren. Twee jaar later zorgde een botsing met een melkwagen voor maar liefst achttien gewonden. Vorig jaar kwam een vrouw in Scheemda om door een botsing met een trein. Over de laatste tien jaar vielen bij spoorwegovergangen gemiddeld elf doden per jaar. 

Beheerder ProRail gaf vorig jaar aan de eigen spoorwegovergangen opnieuw te bekijken. ProRail sloot minstens 25 onbewaakte overwegen en wil de overige 113 nog onbewaakte overgangen binnen vier jaar allemaal voorzien van bewaking. 

Daarmee is toekomstig leed echter nog niet te voorkomen. Er zijn naar schatting namelijk ook nog 900 particuliere overgangen, veelal passages over boerenland of bedrijventerreinen die normaal gesproken niet open zijn voor het publiek. 

Volledig scherm
© Venema Media
Volledig scherm
De spoorwegovergang © Google Maps
  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”