'Man die aanslag pleegde op gemeentehuis Lingewaard was 59-jarige man uit Gendt'

VideoDe man die afgelopen nacht met een auto het gemeentehuis van Lingewaard in Bemmel inreed, is volgens niet-bevestigde berichten de 59-jarige Hans van M.. De man, die van beroep vrachtwagenchauffeur was, komt oorspronkelijk uit het Gelderse Gendt en was al langer bekend bij zorginstanties. Dat zeggen verschillende bronnen tegen De Gelderlander.

De man zou afgelopen nacht bij de meldkamer van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden gedreigd hebben zichzelf of anderen iets aan te doen. Uiteindelijk hebben agenten op diverse locaties gepost, maar hebben ze hem niet kunnen vinden. Niet veel later bleek dat de man de centrale hal van het gemeentehuis in was gereden en daarbij overleed. Volgens de brandweer zijn er twee gasflessen gevonden. Een van de gasflessen is ontploft en heeft voor een felle uitslaande brand gezorgd. Ook zou de man bij de aanslag twee schansen hebben neergezet voor het gemeentehuis. 

De politie kan nog niets bevestigen over de identiteit van de man. Wel vertelde een woordvoerder van de politie eerder dat de man die vannacht met de meldkamer belde iemand was die bij 'het zorgkader' van de gemeente. De politie denkt pas vanavond of morgen met zekerheid te kunnen zeggen wie het slachtoffer is.

Onderzoek

De politie doet met man en macht onderzoek naar wat er in Bemmel is gebeurd. Speurhonden hebben het gemeentehuis doorzocht en er zijn drone-opnames gemaakt. Het wrak van de geëxplodeerde auto staat nog voor de balie in het gemeentehuis en wordt mogelijk pas donderdag weggehaald. De plaats van het incident is afgesloten met zwarte schermen. De explosie heeft enorme schade aangericht, zodat de gemeente nog niet kan zeggen wanneer het gemeentehuis weer opengaat.

De automobilist heeft zijn actie in zijn eentje uitgevoerd volgens de politie. Zijn lichaam werd naast de auto gevonden. Of hij mogelijk onbedoeld slachtoffer is geworden van de explosie die hij veroorzaakte, kon de politie nog niet zeggen. ,,Het was duidelijk een bewuste actie en geen ongeluk. Of het een aanslag was, weten we pas als het technisch en tactisch onderzoek klaar is. Over het motief van het slachtoffer weten we dan ook pas meer'', aldus de politie.

Ongelooflijk

Marianne Schuurmans, de burgemeester van Lingewaard, heeft vanochtend vol ongeloof gereageerd op het nieuws van afgelopen nacht. ,,Dit is zó'n rustige gemeente. En dan gebeurt er nu dit. Het is ongelooflijk."

Volledig scherm
Onderzoek nadat een auto is ingereden op het gemeentehuis van Lingewaard in Bemmel. © ANP
  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.