Man mag minuut gratis winkelen en neemt voor maar 16,36 euro aan spullen mee

VideoEen klant van een supermarkt in Stadskanaal mocht gratis boodschappen doen. ‘Graaien!’, zou je denken, maar hij pakte het compleet anders aan. Hij koos niet voor dure boodschappen maar pakte alleen wat hij nodig had. En nee, hij was niet gek geworden.

Wie een minuut gratis mag winkelen krijgt eurotekens in zijn ogen. Toch? ‘Waar liggen de duurste producten en hoe krijg ik die binnen luttele seconden in mijn kar‘, lijken de belangrijkste vragen. Maar niet voor meneer Dekker uit Stadskanaal. Hij ging van start in de winkel en nam vleeswaren en broodsalade uit de aanbieding mee.

Daarna stoof hij af op het schap van Honig, waar hij één pakje weggriste om vervolgens door te hollen naar de nootjes. Daar pakte hij een bakje uit het schap. Bij de wijn leek hij een flesje port te grijpen. Een pak Fristi kwam ook nog door de ballotage.

Na wat geaarzel kwam de klant van Jumbo Froukje Sloot uit bij de koekjes en snel erna was de minuut alweer bijna om. Totale kosten voor de winkel: 16,36 euro. 

Wat bezielde meneer Dekker? Hij was niet in de war, bezweert ondernemer Froukje Sloot. Ze laat telefonisch weten dat haar klant het concept van gratis winkelen wel degelijk snapte. ,,Hij had het goed begrepen maar hij deed het op zijn eigen manier.” 

Van te voren krijgen winnaars van een minuut gratis boodschappen doen de regels uitgelegd. Zo gaat dat al tijden bij de Jumbo in Stadskanaal en zo ging dat ook bij meneer Dekker. ,,Hij pakte gewoon wat hij nodig had", aldus Sloot. ,,En hij was heel erg blij.” En Sloot ook. Niet omdat ze hem niet meer gunde. ,,We gooien zelf ook vaak nog wat extra spullen erbij. Maar het was gewoon goed voor hem zoals het was.” 

Een briefje had hij niet nodig, kennelijk had hij in zijn hoofd wat hij wilde hebben of nodig had, aldus Sloot. ,,Ik heb ook weleens gezien dat mensen armen vol spullen in hun kar laten vallen, maar als je het over duurzaamheid hebt, is het misschien wel goed als je alleen koopt wat je nodig hebt en niet graait. Dan hoef je ook niets weg te gooien.”

Terugleggen

Dit was overigens niet de opvallendste winnaar die Jumbo Froukje Sloot ooit in haar winkel had. ,,We hadden een keer een man die nog spullen teruglegde omdat hij ze niet nodig had. Dat was eigenlijk nog aandoenlijker.” 

Tip voor wie zo'n prijs wint en wél het volle pond wil: ontdek van tevoren hoe de winkel in elkaar steekt. Voor een supermarkt: waar staan de dure wijnen? Het vlees en de vis? De waspoeder en de schoonmaakmiddelen? Allemaal dure producten die je vaak toch wel gebruikt. Bij een drogisterij: kies de producten die je normaal ook koopt en die duur zijn: fijne shampoo, dozen haarverf, parfums en make-up. 

Bovenstaand artikel is aangepast nadat bleek dat de video van meneer Dekker dateert van een jaar geleden. ,,Wij weten ook niet hoe het komt’, zegt Froukje Sloot tegen de omroep. ,,Wij hebben het niet opnieuw online gezet, maar het is vanaf dinsdagmorgen helemaal viraal gegaan.” De ondernemer werd de afgelopen dagen door tal van media benaderd over het filmpje. ,,Blijkbaar is dit toch weer de kracht van social media.’’

Hieronder zie je nog meer mensen die hun karretje of mandje mochten vullen:

Volledig scherm
© screenshot
  1. Niet met klamme handen bij de telefoon, wel bloemen van de minister op ‘nationale slaagdag’

    Niet met klamme handen bij de telefoon, wel bloemen van de minister op ‘nationale slaagdag’

    Het had de dag moeten zijn dat eindexamenleerlingen in het hele land met klamme handen bij de telefoon zaten. Maar zonder een centraal eindexamen stond bij heel veel leerlingen het slagen of zakken allang vast. Toch proberen ze er op het Udens College het beste van te maken, met een cocktail, een band, galakleding én onder toeziend oog van minister Arie Slob. ,,Misschien heeft dit diploma juist wel iets extra's.”