Volledig scherm
Vrijdagavond vonden er controles op de toegangswegen naar Urk plaats. © Wilbert Bijzitter

Man verpakte wapen in Nederlandse vlag, politie blijft hele weekend alert op Urk

Update/videoDe politie heeft vrijdagavond vier aanhoudingen verricht voor verboden slagwapenbezit. Twee 16-jarigen en twee mannen. Eén jongen had een wapen verpakt in een Nederlandse vlag. De politie blijft dit weekend extra alert op Urk.

Bij de grote controleactie van de politie op Flevoland moesten zeker vijftig auto’s omkeren en werden verdachte voertuigen grondig gecontroleerd. 

In centrum en haven van Urk lopen, scooteren en rijden vrijdagavond jonge Urkers rond, op zoek naar iets om te rellen. Aan de randen van Urk is het dan al bal. Op alle invalswegen staan politiemensen in de snijdende kou klaar om auto’s te controleren. Alles met een niet-Urks uiterlijk wordt staande gehouden en gecontroleerd. Als ze op Urk niks te zoeken lijken te hebben worden ze zonder pardon teruggestuurd. Verplicht rechtsomkeert. Dat zint niet iedereen. 

Een Polo met vier mannen, uit de Schilderswijk schreeuwen ze, moet vertrekken. Een Telegraaf-verslaggever wil ze wat vragen maar er vliegt tot drie keer toe een klodder spuug op hem af. Bij de afrit van de A6, bij de weg vanuit Tollebeek en vlak voor Urk worden mensen – vrijwel allemaal met mediterraan uiterlijk - weggestuurd. Een paar worden er opgepakt. De politie controleert tot ver in de avond. Auto’s en scooters vol nieuwsgierige Urkers scheuren af en aan bij de controles; afremmen, kijken en weer vol gas en toeterend door. Tegen tien uur 's avonds lijkt duidelijk dat het van een slagveld op Urk tussen locals en boze Marokkanen deze vrijdag niet meer komt. 

Wreken

De op social media aangekondigde Marokkaanse invasie van Urk blijft vrijdag uit. Het zou, zo werd geroepen op Instagram, Snapchat en Facebook, gaan gebeuren bij het Westgat, een doods hoekje van het bedrijventerrein aan de rand van Urk. Om 19.00 uur ’s avonds zouden honderden boze Marokkanen vanuit het hele land de laffe aanval op de Urker familie Boukhizzou komen wreken. 

Bij de woning van de familie Boukhizzou aan de Noorderpalen is het stil. Bij beoogd slagveld Westgat schoffelt een man in zijn tuintje. Ja, hij werd net gebeld door zijn dochter. Dat ze bij hem zouden komen knokken. Hij haalt zijn schouders op. ,,Ik blijf gewoon thuis.’’ 

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag blijft het rustig. In Emmeloord ontstonden wel verschillende opstootjes, maar over een verband met de situatie op Urk is niets duidelijk. ,,Dat onderzoeken we nog.’’

Controles op toegangswegen

Van strenge controles op de toegangswegen is vandaag nog geen sprake. ,,We houden de situatie het hele weekend goed in de gaten. Als we verdachte situaties zien, bekijken we wat we ermee doen. En we zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig.’’ De gemeente Urk gaat de afgelopen 24 uur nog evalueren. 

De twee 16-jarige jongens die vrijdag in Urk zijn opgepakt met slagwapens, zijn weer op vrije voeten. Ze blijven nog wel verdacht, zei een woordvoerder van de politie. Het is niet duidelijk of de twee mannen die in een auto op de A6 zijn aangehouden met slagwapens, ook al weer vrij zijn.

De controles  rondom Urk zijn nog steeds in volle gang. Bekijk hier de beelden van gisteravond:

  1. Zaak terreurverdachten, onvrede over Eredivisietijden en beste bartender in De Ochtend Show to go

    Zaak terreurver­dach­ten, onvrede over Eredivisie­tij­den en beste bartender in De Ochtend Show to go

    In De Ochtend Show to go van maandag 19 augustus praat Cyril Rosman ons bij over de zaak van de terreurverdachten die vorig jaar opgepakt werden. Matthijs Keuning legt ons uit waarom voetbalsupporters ontevreden zijn met de nieuwe Eredivisietijden op zondagavond. Ook live in de studio is Tess Posthumus, die in 2018 uitgeroepen werd tot beste vrouwelijke bartender. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 7.30u live te zien in onze app en op deze site.