Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol © Joost Hoving

Mannengriep, een verbond tussen vrouwen om iedere man die ziek is, weg te zetten als kleinzerig

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Er heerst een griepepidemie in Nederland. Onze kinderen ontkwamen er niet aan. Afgelopen dinsdag, toen ik in bed mijn agenda aan het doornemen was, merkte ik dat ik óók was getroffen – mijn voorhoofd voelde klam, warm en ik had beginnende keelpijn.

,,Ik geloof dat ik ziek word’’, zei ik tegen mijn vriendin. Ze draaide zich om en mompelde: ,,Mannengriep.’’ Ik had weleens van het fenomeen gehoord, maar omdat ik nooit ziek ben, dacht ik dat ze lukraak wat riep. Of vond ze dat ik me aanstelde?

Hoewel ik me beroerd voelde, trok ik mijn kleding aan en liep ik naar de lunchzaak naast ons huis – ik wilde mijn vriendin niet sterken in haar vermoeden dat ik overdreef. ,,Ik ben ziek’’, zei ik tegen de eigenares, die me met een grote grijns aankeek. ,,Gossie, heb je de mannengriep, pop?’’
Dat was apart. Het leek op afgesproken werk, een verbond tussen vrouwen van mijn leeftijd om iedere man die ziek is, weg te zetten als kleinzerig. ,,Nee, ik heb echt pijn en ik voel me lamlendig.’’
,,Kusje erop’’, zei ze. Daarna kreeg ik mijn uitsmijter.

 1. Wanhoopsbrief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmerrie’

  Wanhoops­brief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmer­rie’

  TILBURG - Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die al sinds 2014 vastzit in een Thaise gevangenis, smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven. ,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”
 2. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
  PREMIUM

  Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

  Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”