Marco van Basten zegt sorry na roepen nazigroet ‘sieg heil’ tijdens uitzending FOX Sports

Voormalig profvoetballer Marco van Basten (55) heeft vanavond voor een golf verontwaardiging gezorgd door tijdens het programma Eretribune van FOX Sports de naziwoorden ‘sieg heil’ in de mond te nemen. Tijdens de uitzending, voorafgaand aan het duel Heracles-Ajax, interviewde presentator Hans Kraay de Duitse Heracles-trainer Frank Wormuth. Kraays beheersing van het Duits riep bij Van Basten de volgende spontane reactie op: ‘sieg heil, niet zo fraai, pfannkuchen’. 

Sieg heil (vertaald: heil aan de overwinning) is een groet die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt in nazi-Duitsland. Nadat Van Bastens woorden voor verbijstering op sociale media hadden gezorgd, kwam hij in de rust van het duel met een kort excuus voor de in zijn ogen ‘misplaatste grap’. 

,,Het was niet mijn bedoeling om mensen te shockeren, ik wilde alleen het Duits van Hans belachelijk maken. Maar ik bied mijn excuses aan”, aldus de oud-bondscoach van Oranje die in de studio was om de wedstrijd te analyseren.

Zijn opmerking schoot bij velen in het verkeerde keelgat; niet alleen vanwege de gewraakte woorden, maar vanwege ook de belabberde timing. Alle betaalde voetbalclubs maken deze week immers een statement tegen racisme en discriminatie. Dat doen ze naar aanleiding van een heftig incident, vorige week zondag, tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior. Voetballer Ahmad Mendes Moreira werd daarin racistisch bejegend door Den Bosch-supporters. De wedstrijd werd kort stilgelegd, ging door, maar zorgde voor een schokgolf in ons land.

FOX Sports heeft ook excuses gemaakt voor de opmerking van Van Basten. Volgens een woordvoerder was zijn uitlating ongepast. ,,Niet alleen vandaag, maar iedere dag.” 

Ajax won de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo met 4-1. Quincy Promes verzilverde twee voorzetten van Hakim Ziyech. Zakaria Labyad tekende voor de 2-0. Invaller Sergiño Dest maakte de 4-0 en leidde in de slotminuut met balverlies de 4-1 van Cyriel Dessers in.

Lees ook: Harry Buisman stopte vanwege racisme: ‘Ik schrok me kapot, maar niemand deed wat’

Volledig scherm
Marco van Basten © EPA
  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.