Volledig scherm
Een Apache-helikopter van Defensie is tijdens een oefening tegen een hoogspanningskabel gevlogen. © ANP

Marechaussee begint onderzoek naar helikopterongeluk

videoDe Koninklijke Marechaussee is een onderzoek begonnen naar het ongeluk met de Apache-helikopter, gisteravond in de buurt van Culemborg. Op basis van dit onderzoek beslist het OM of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. 

Gisteravond stuurde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) al mensen naar het weiland waar de gevechtshelikopter tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast vloog. Door de botsing zaten in en rond Culemborg meer dan 24.000 huishoudens en bedrijven de hele avond zonder stroom. Rond 01.00 uur hadden alle huishoudens weer elektriciteit.  

De onderzoekers van de OVV en de Marechaussee doen eerst een verkennend onderzoek. Ze spreken met betrokkenen en maken een eerste inschatting van wat er is gebeurd. ,,Op basis daarvan beslist de raad of uitgebreider onderzoek wordt gedaan'', licht een woordvoerder van de OVV toe. 

Vervoer

De helikopter blijft voorlopig in het weiland bij het dorpje Zoelmond staan. Waarschijnlijk kan hij op eigen kracht weer wegvliegen. Anders wordt Apache via de weg vervoerd. Wanneer en op wat voor manier dat gaat gebeuren, kon de marechaussee vanmorgen nog niet zeggen. ,,We moeten eerst het onderzoek afwachten voordat we daar iets over kunnen zeggen. Daarnaast moeten we dat ook overleggen met onder meer het OM en de politie." 

Apache-vliegers van Defensie trainen deze week in de provincie Utrecht op laagvliegen. Bij de oefening, genaamd Decisive Thunder 2017 , trainen gevechtshelikopters in laagvliegen in het licht en in het donker. 

Bekijk de video: Stroomstoring Culemborg na ongeval met helikopter is voorbij.

Volledig scherm
De neus van de Apache is fors beschadigd door de botsing met een hoogspanningskabel. © William Hoogteyling