Volledig scherm
Prins Maurits met zijn vrouw Marilène

Maurits tikt de 50 aan

Prins Maurits ziet vandaag Abraham. De oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven maakt sinds de troonswisseling in 2013 geen deel meer uit van het Koninklijk Huis, maar vervult nog geregeld koninklijke publieke taken voor zijn oudste neef, koning Willem-Alexander. 

Om dat mogelijk te maken bevorderde Willem-Alexander Maurits in 2013 tot adjudant in buitengewone dienst. Die erefunctie biedt hem de mogelijkheid Maurits bij bijzondere gelegenheden als zijn vertegenwoordiger af te vaardigen.

Dat is de afgelopen vijf jaar meermaals gebeurd. Zo was de prins, die zijn diensttijd bij het korps Mariniers vervulde, vorig jaar in vol ornaat aanwezig bij de herdenking van de 350ste verjaardag van de tocht naar Chatham. De Nederlandse vloot  voer in juni 1667 onder leiding van admiraal Michiel de Ruyter de rivier de Thames op, bracht dertien Engelse oorlogsschepen tot zinken en sleepte het vlaggenschip de HMS Royal Charles mee naar De Republiek. 

Vanuit Nederlandse optiek was het dan ook geen herdenking maar een viering, zoals Maurits glimlachend memoreerde in een toespraak.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een familiefoto van Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijksjubileum op 10 januari 2017. Maurits en zijn gezin staan helemaal links op de foto, van links naar rechts: Anna, Prins Maurits, Lucas, Prinses Marilène en Felicia. © RV - RVD / Anko Stoffels

Philishave

Volledig scherm
Maurits op zijn huwelijk met Marilène, 28 mei 1998 te Apeldoorn.

Maurits - officiële aanspreektitel Zijne Hoogheid Prins Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven - studeerde Economie in Groningen en vervulde daarna diverse managementfuncties, onder meer voor luchthaven Schiphol en tussen 2001 en 2006 bij Philips. Daar hield de Prins zich bezig met het portfolio Philishave-scheerapparaten. 

Tegenwoordig heeft Maurits zijn eigen onderneming The Source, die bedrijven met een omzet tussen de 1 en 150 miljoen euro helpt harder en groter te groeien.

Maurits Willem Pieter Hendrik van Oranje-Nassau Van Vollenhoven werd op 17 april 1968 geboren in Utrecht als oudste zoon van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. Na zijn vwo-diploma studeerde hij Economie aan de Rijks Universiteit Groningen.

In die stad leerde hij ook zijn vrouw Marilène kennen, de dochter van oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek. Het stel  trouwde op 29 mei 1998 in Apeldoorn. Samen met haar heeft Maurits drie kinderen:  Anna, Lucas en Felicia. De prins woont met zijn gezin al sinds zijn huwelijk in Amsterdam. 

Groningen

Komende Koningsdag brengt hem en Marilène op 27 april terug naar de plek waar ze elkaar een kwart eeuw geleden voor het eerst ontmoetten: Groningen. Beiden hadden daar een bijbaan in café Soestdijk. 

Voor zover bekend organiseert Maurits geen groot feest ter ere van zijn 50ste geboortedag en viert hij de mijlpaal in huiselijke kring.

Volledig scherm
Prins Maurits werd op 1 mei 2013, daags na de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning, bevorderd tot Kapitein-Luitenant ter Zee en adjudant in buitengewone dienst. De ceremonie vond plaats op marineschip Karel Doorman in Den Helder.
 1. Wanhoopsbrief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmerrie’

  Wanhoops­brief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmer­rie’

  TILBURG - Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die al sinds 2014 vastzit in een Thaise gevangenis, smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven. ,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”
 2. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
  PREMIUM

  Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

  Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”