Volledig scherm
Een airsoftgun, een replica van de Walther 99, het handwapen van de politie (Foto ter illustratie). © ANP

Medewerker gevangenis Zaanstad loopt naar binnen met airsoftwapen

Een medewerker van het Justitieel Complex Zaanstad is het gebouw binnengekomen met een airsoftgun in zijn sporttas. De medewerker, die de airsoftgun per ongeluk meenam, kwam ermee langs de beveiliging, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.


Toen de medewerker erachter kwam dat hij het airsoftwapen bij zich had, heeft hij zich direct gemeld bij de portier om het weer buiten te brengen. Het Bureau Integriteit is als gebruikelijk gevraagd onderzoek te doen. De medewerker is in afwachting van de uitkomsten de toegang tot de inrichting ontzegd.

De beveiliger die de medewerker doorliet, is van een extern beveiligingsbedrijf. Deze medewerker werkt niet meer in Zaanstad, aldus de woordvoerder. Hoe het kon dat het wapen, dat gebruikt wordt bij de sport airsoft, door de beveiliging kwam, moet het onderzoek uitwijzen.

Het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) kwam de afgelopen tijd vaker in het nieuws. Zo werd er onlangs een cipier door een gedetineerde aangevallen en raakte ernstig gewond. In oktober kwamen videobeelden en foto's uit het complex naar buiten, waarop feestende gedetineerden, smartphones en vermoedelijk drugs te zien waren.

 1. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.
 2. Identificatie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

  Identifica­tie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

  De identificatie van de dode die werd aangetroffen bij een fatale brand in Haarlem neemt nog meer tijd in beslag. Dat meldt de politie naar aanleiding van de brand in een complex aan de Rudolf Steinerstraat, waarbij een groot aantal appartementen moest worden ontruimd. Volgens nog onbevestigde berichten van buurtbewoners zou het slachtoffer een zeven maanden zwangere vrouw zijn, die in haar slaapkamer door haar man in brand gestoken zou zijn.