Meer dan 200 klimaatactivisten gearresteerd op Schiphol
Update/videoDe marechaussee heeft op Schiphol meer dan tweehonderd mensen gearresteerd in verband met klimaatacties. Sommige arrestaties gebeurden op hardhandige wijze.
Volgens de marechaussee worden de arrestanten ‘geregistreerd en geïdentificeerd’. Daarna beslist het Openbaar Ministerie wat er met ze gebeurt. Een woordvoerster van het OM verwacht daar pas na het weekend iets over te kunnen zeggen. ,,Ze hebben met z’n allen een strafbaar feit gepleegd”, zegt een woordvoerder van de marechaussee.
Een speciale eenheid van de Koninklijke Marechaussee werd ingezet om het deel van de luchthaven te ontruimen. Tegen 21.30 uur waren meer dan tweehonderd klimaatactivisten gearresteerd. De arrestatie van alle fietsende demonstranten gebeurde op hardhandige wijze. De demonstranten werden van hun fietsen getrokken en aangehouden. Sommigen van hen werkten niet mee en moesten worden meegesleept.
Een deel van de activisten ketende zich vast aan privéjets die daar staan. Anderen zaten eronder, zodat de toestellen niet konden opstijgen. Ook zij werden door de marechaussee opgepakt. ,,We hebben onze handen er vol aan’’, zei de woordvoerder van de marechaussee. ,,We hebben ervoor gezorgd dat de activisten niet verder het terrein op kunnen gaan.’’
De actie werd niet verwacht, in tegenstelling tot de klimaatdemonstratie die eerder op de dag was begonnen op Schiphol Plaza, het winkelgebied van de luchthaven. Ruim honderd betogers hielden daar een ‘zitactie’ en een lawaaiprotest, volgend op een optocht.
‘Onnodige geweld’
De gearresteerde activisten van Extinction Rebellion en Greenpeace zijn overgebracht naar onder meer de Koningin Máxima-kazerne en andere locaties op of bij Schiphol. In diverse tweets meldt Extinction Rebellion dat de verzorging van de gearresteerde activisten te wensen overlaat. Zo zouden ze in overvolle bussen zitten zonder ventilatie en zouden ze ook geen eten of drinken krijgen. De woordvoerder van de marechaussee zegt daar niet van op de hoogte te zijn, maar benadrukt dat de ,,afhandeling op een nette en humane manier verloopt”. Wel zegt hij dat het proces van registreren en identificeren langzaam gaat, omdat er zo veel arrestanten zijn.
In een reactie laten Extinction Rebellion en Greenpeace weten dat ze zijn ,,geschrokken van het onnodige geweld van de speciale eenheid van de politie bij onze actie. Er is minimaal één persoon behandeld aan een hoofdwond, door ambulancepersoneel, nadat die hardhandig van de fiets is getrokken. Het is vooralsnog onduidelijk of deze persoon ook naar het ziekenhuis is vervoerd.’’ De actiegroepen vinden dat de burgemeester de politie moet ‘terugfluiten’.
De twee organisaties zeggen verder trots te zijn ,,op iedereen die vandaag vreedzaam in actie kwam tegen onnodige luxe-vluchten met privévliegtuigen. Deze actie laat zien dat mensen het niet meer pikken dat de luchtvaart niet aan banden wordt gelegd”, aldus een woordvoerster van Greenpeace.
Geen enkele privévlucht laten gaan
De demonstraties werden gehouden met het oog op de jaarlijkse internationale klimaattop (COP27), die zondag begint in Egypte. De actievoerders zijn bezorgd over de klimaatcrisis en willen dat Schiphol verduurzaamt. De demonstranten zeggen dat de privévluchten voor veel meer uitstoot per persoon zorgen dan normale lijnvluchten.
Rond het middaguur is een hek open geslepen met een slijptol bij het terrein op het vliegveld waar de privéjets staan. Zo’n vijfhonderd demonstranten zijn toen onder de toestellen gaan zitten om ze te blokkeren voor gebruik. ,,Ineens kregen we de melding dat er mensen in groten getale het platform op Schiphol-Oost op stroomden. Ze hadden met een slijptol het hek eruit gezaagd en dat ging allemaal heel snel”, zegt de woordvoerder van de marechaussee. Volgens hem is zoiets nooit helemaal te voorkomen, welke veiligheidsmaatregelen je ook neemt.
Het hek is inmiddels gemaakt door hekkenbedrijf Heras. Terwijl het nieuwe hek werd geplaatst, was er een opstootje door een aantal demonstranten. Zij werden niet aangehouden door de politie.
Het doel van de actievoerder was om geen enkele privévlucht vanaf Schiphol te laten gaan, aldus een woordvoerder eerder vandaag. De klimaatactivisten fietsten op het terrein waar de jets geparkeerd staan en blokkeerden naar eigen zeggen tien toestellen. Ze wilden de actie zo lang mogelijk laten duren.
Geen gewelddadige sfeer
Eerder vandaag zei een zegsman van de marechaussee dat er geen gewelddadige sfeer hing. ,,De demonstratie is tot dusver rustig verlopen. Maar nu moeten we ingrijpen.’’ De marechaussee riep de activisten op om te vertrekken. Deden ze dat niet, dan werden ze aangehouden. Veel activisten zijn vertrokken, maar bij de meeste privéjets bleven groepen demonstranten zitten. Volgens Greenpeace waren na deze oproep nog zo’n 350 mensen op het platform aanwezig.
‘Verboden, gevaarlijk en strafbaar’
Dit heeft niets te maken met de demonstratie zoals afgesproken. Deze actie is verboden, gevaarlijk en strafbaar
Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, waaronder Schiphol valt, heeft geen goed woord over voor de actievoerders. ,,Dit heeft niets te maken met de demonstratie zoals afgesproken. Deze actie is verboden, gevaarlijk en strafbaar.’’
Volgens Schuurmans hebben ongeveer veertig mensen zich vastgeketend aan vliegtuigen. Er is volgens haar sprake van ‘verstoring van de luchthavenprocessen en schending van de noodverordening’.
In een naar buiten gebrachte verklaring wijst de burgemeester erop dat actievoerders die zijn gebleven worden aangehouden. Schuurmans zegt dat ,,alle directe en indirecte schade op de actievoerders en de organisatoren verhaald worden. Het blokkeren van de werkprocessen, het zich onbevoegd op beveiligd gebied begeven en het zichzelf en anderen in gevaar brengen zijn niet acceptabel en zeker niet in een veiligheidsrisico-gebied als Schiphol.’’
'Dit kan levens kosten’
Ook de European Business Aviation Association (EBAA) laat weten verbolgen te zijn over de actie. ,,Dit kan levens kosten’’, stelt de organisatie fel. De Europese branchevereniging van de zakelijke vluchtsector bracht eerder vandaag naar buiten dat een medische vlucht moest uitwijken vanwege de demonstratie.
Greenpeace zegt in een reactie alleen privéjets te blokkeren en aankomende vluchten niet te hinderen. De milieuorganisatie zegt de hele dag in nauw contact te hebben gestaan met de autoriteiten, zodat ruimte gemaakt kon worden voor noodzakelijke vertrekkende vluchten. ,,Wij betreuren het dat deze vlucht zou zijn omgeleid. Dat was omwille van onze actie niet nodig.’’
Volgens een woordvoerster van de luchthaven hebben inderdaad alleen de privévluchten die wilden vertrekken er last van gehad en hebben medische vluchten en ander vliegverkeer geen hinder ondervonden. Een woordvoerder van de EBAA zegt dat de operator die verantwoordelijk was voor de desbetreffende medische vlucht de situatie te gevaarlijk vond en daarom besloot uit te wijken. ,,Deze actie van de activisten vinden wij daarom onacceptabel”, aldus een woordvoerder van de EBAA. Hij benadrukt dat veiligheid ‘prio 1' is en daar geen concessies aan worden gedaan, ook al vond Schiphol de situatie veilig genoeg om te landen.
Actievoerders willen krimp van de luchtvaart
De vele actievoerders demonstreerden voor een krimp van de luchtvaart. Er werd gezongen en er waren spandoeken en protestborden te zien met teksten als ‘Hey Schiphol Group, hoe geef jij onze aarde door?’ en ‘Verander het politieke klimaat’. Ook hielden ze kartonnen blauwe vliegtuigjes en kartonnen treinen in de lucht met daarop de teksten ‘Betaalbaar ov’ en ‘Stop vervuilen’.
Er waren sprekers van GroenLinks, Milieudefensie, FossielvrijNL en Partij voor de Dieren. ,,Jarenlang heeft de luchtvaart ons beloftes voorgehouden. Beloftes over minder uitstoot, minder herrie, minder vervuiling. Maar ondertussen groeide Schiphol’’, zei één van de sprekers van de Partij voor de Dieren.
Misleidende reclames
Andere sprekers stelden de misleidende reclames van luchtvaartmaatschappijen en touroperators over duurzaam vliegen aan de kaak. In elektrisch vliegen in de toekomst geloven ze niet. ,,Be a hero en vlieg helemaal niet’’, aldus een spreekster. Ze zei dat wereldwijd jaarlijks 13 miljoen mensen sterven als gevolg van de fossiele industrie. ,,Het gevaar ligt hier letterlijk om de hoek met kinderen die astma hebben door vervuilde lucht.’’
Eerder deed onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van Greenpeace, onderzoek naar de privéjets vanaf Schiphol en Rotterdam The Hague Airport. In de eerste negen maanden van dit jaar waren meer privévluchten opgestegen dan in heel 2019, het laatste ‘normale’ jaar voor de coronapandemie. Volgens vluchtdata was ruim een derde van deze vluchten korter dan 500 kilometer. Bijna 11 procent was zelfs korter dan 250 kilometer.
De uitstoot per passagier is bij een privévlucht volgens de onderzoekers vijf tot zes keer zo hoog als bij een lijnvlucht. Een vlucht van Schiphol naar Londen leidt tot zo’n 40 kilo CO2-uitstoot per passagier bij een normaal toestel. Met een privévliegtuig ligt dat tussen de 203 en 302 kilo.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Klimaatactivist Sebastiaan teleurgesteld: ‘Ik dacht dat bezoekers Concertgebouw fatsoenlijke mensen waren’
Zijn toespraak kon hij niet afmaken en tijd om de vlag van klimaatbeweging Extinction Rebellion uit zijn broekzak te halen had hij niet. De Utrechtse student Sebastiaan Vannisselroy (22) werd door bezoekers van het Amsterdamse Concertgebouw tegen de grond gewerkt en de zaal uitgezet toen hij een optreden verstoorde. -
PREMIUMcolumn
Een verbod op TikTok lijkt de oplossing, maar samenwerken is beter
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
8
Agractie stapt uit overleg met kabinet over landbouwakkoord; grond is splijtpunt
Boerenactiegroep Agractie stapt uit het overleg over het landbouwakkoord met het kabinet. Dat laat voorman Bart Kemp weten, die in Ermelo aanwezig was bij een vergadering met boeren, belangenorganisaties, natuurbeheerders, provincies en het ministerie van Landbouw over de inhoud van het landbouwakkoord. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUM
Nederland is vrij vol, en in een veranderend klimaat leidt dat tot steeds meer problemen
In een land waar woningzoekenden, windmolens, boeren en de natuur vechten om ruimte en jonge klimaatactivisten zich uit wanhoop vastlijmen aan cultureel erfgoed, kun je je afvragen: hebben we de grenzen van de groei nu dan écht bereikt? -
-
-
met video
Klimaatactivisten aangehouden na gooien groentesoep op Van Gogh-schilderij in Rome
Vier klimaatactivisten hebben vrijdag soep gegooid tegen een Van Gogh-schilderij in Rome, meldt het Italiaanse persbureau Ansa. Ze zijn aangehouden. Het werk van de Nederlandse kunstenaar hangt in het museum Palazzo Bonaparte en heet De zaaier. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus, maar zo kun je er vanaf komen
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
19 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJos Crijns
Charles de Wit
Cor Kok
Hendrik Horden
Charles de Wit