Delen van de Veluwezoom bij Rheden zijn hebben volgens nieuwe berekeningen last van meer stikstof dan eerder bekend.
Volledig scherm
PREMIUM
Delen van de Veluwezoom bij Rheden zijn hebben volgens nieuwe berekeningen last van meer stikstof dan eerder bekend. © Jeffrey Groeneweg

Meer stikstof in Oost-Nederlandse natuur volgens vernieuwde rekenmethode: ‘Ronduit bizar’

De veronderstelde stikstofneerslag op verschillende Oost-Nederlandse natuurgebieden is volgens gezondheidsinstituut RIVM hoger dan tot dusver werd gedacht. Dit blijkt uit de nieuwste versie van het rekenmodel Aerius. Dat wordt gebruikt om de invloed van stikstof op de natuur te berekenen. Voor het verlenen van vergunningen en de aanpak van piekbelasters kan dit gevolgen hebben.

81 reacties

 • Ewoud Janssen

  1 maand geleden
  @edwin hinloopen; Aerius bevat geen metingen. Alleen modeluitslagen van andere modellen en OPS een black box waar de landbouw al langer openheid over zoekt. Foodlog.nl en Jaap Hanekamp maar eens googlen
 • Marijke Brunninkhuis

  2 maanden geleden
  Dus door een update van het Aurius model is de stikstof uitstoot in het oosten ineens hoger en in het westen lager. Door andere data in te voeren of iets meer of minder zwaar mee te laten wegen krijg je natuurlijk telkens een andere uitslag. Metingen zijn lastig, het hele stikstofverhaal rammelt aan alle kanten. Ik zou graag in het model het verschil zien van het werkelijke effect op de natuur tussen ammoniak en NOx uitstoot. Dit zie je nergens terug. Is ammoniak wel net zo schadelijk als NOX?
 • Jan van der Velden

  2 maanden geleden
  Jammer dat de rivm nog steeds zijn zaakjes niet in orde heeft....en naar mijn idee de verkeerde aanwijst..
 • Anneke De Boer

  2 maanden geleden
  Hoe mooi is het om elke keer weer de reacties onder dit soort berichten te lezen. Iedereen wil zo graag iets melddn of lidver nog de stoelpoten van de ander afzagen dat we op geen enkele wijze nog tot een gezsmelijke oplossing zullen komen. Iedereen wil iets te graag zijn eigen eilandje. Ga toch eens naast elkaar staan ipv tegenover elkaar en probeer gezamelijk die inspanning te bundelen.
 • L Schoorlemmer

  2 maanden geleden
  @ c vriezen. Ik nodig u uit voor een dagje de boer op. We gaan de rekensommetjes van uw "dumpen" eens in kaart brengen. En we gaan de weilanden eens doorlopen en niet te vergeten de natuurgebieden waar volgens u wel bodemleven is. Met 100% zekerheid durf ik te stellen dat u bakzeil haalt. Het beste is echter dat u hetzelf ondervindt. Hetgeen u schets is totaal niet onderbouwt en zijn loze kreten op basis van emotie.