Meisjes maken inhaalslag op exacte vakken, maar emancipatie nog niet voltooid
Op de middelbare school kiezen meisjes steeds vaker voor een bètaprofiel met exacte vakken zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde, blijkt uit nieuw onderzoek. Toch is de inhaalslag op jongens volgens experts nog niet voltooid.
In het schooljaar 2020/2021 lag het aandeel meisjes dat met een bètaprofiel eindexamen deed 22 procent hoger dan vijf jaar eerder, komt naar voren uit onderzoek van online onderwijsinstituut Laudius op basis van de recentste DUO-data. Bij jongens was er ook een stijging te zien, maar die is met 14,7 procent veel minder sterk.
Meisjes zijn dus bezig met een inhaalslag, al blijft bij de laatste lichting eindexamenkandidaten de status quo nog steeds in stand: de jongens (39,9 procent) hadden afgelopen jaar nog steeds vaker een bètaprofiel dan de meisjes (27,3 procent).
,,Het is een fantastische ontwikkeling dat steeds meer meisjes kiezen voor een bètaprofiel”, zegt Mark van Hegelsom van Laudius desondanks. ,,De toenemende populariteit van een technisch vakkenpakket kan komen doordat vrouwelijke leerlingen zich minder laten leiden door ouderwetse stereotypes en zich bewuster zijn van wat zij allemaal kunnen met een bètaprofiel.’’
Decennia geleden wierpen overheidscampagnes als ‘Kies exact’ (van 1987 tot 1989) en ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ (1990-1993) niet genoeg vrucht af. Daarom is het ook bemoedigend dat de cijfers nu wél oplopen, bevestigt directeur Sahar Yadegari van het expertisecentrum voor genderdiversiteit in bèta, techniek en it (VHTO).
Lees verder onder de foto.
Combinatie van factoren
Ouders en leerkrachten en dus ook kinderen hebben vaak een heel stereotiep en gedateerd beeld van technische vakken. Je zou er vies van worden of een nerd voor moeten zijn
Yadegari: ,,In de praktijk groeit het aandeel van meisjes dat exacte vakken kiest, door een combinatie van factoren. Vooral de laatste tien jaar heeft, vooral op havo en vwo, een grote inhaalslag plaatsgevonden. Op het vmbo veel minder. Daar is het aandeel van meisjes met een bètapakket nu wel echt gestegen, maar het is nog steeds minimaal ten opzichte van jongens.”
Het vwo telde in het schooljaar 2020/2021 het grootste aandeel bèta-examenkandidaten, bij zowel de jongens (60,7 procent) als de meisjes (58 procent). Het aandeel examenkandidaten met een technisch profiel is inderdaad het laagst op het vmbo. Hier kiest 31,3 procent van de jongens en slechts 5,4 procent van de meisjes voor een profiel met exacte vakken. Echter, vijf jaar eerder ging het nog maar om 1,7 procent van de meisjes.
Volgens de VHTO-directeur is er veel aandacht vanuit de overheid en de onderwijsinstellingen geweest voor de mogelijkheden die leerlingen hebben als ze kiezen voor een bètaprofiel. ,,Dat is een goede ontwikkeling, omdat ouders en leerkrachten en dus ook kinderen vaak een heel stereotiep en gedateerd beeld hebben van technische vakken. Je zou er vies van worden of een nerd voor moeten zijn.”
Rolmodellen
Kunnen we het aandeel vrouwen in de techniek optrekken naar 20 procent, dan hebben we het tekort aan vakmensen opgelost
Ook is er bewust geïnvesteerd in het zichtbaar maken van rolmodellen. Yadegari: ,,Wij hebben heel vaak vrouwen met een exacte achtergrond naar de klassen gestuurd om meisjes te laten zien dat deze richting ook mogelijk is, waarbij ze heel goed zichzelf kunnen zijn. Toch zijn we er nog niet: de extra keuze voor exacte profielen vertaalt zich nog niet in een even grote doorstroom naar de technische studies en al helemaal niet naar de bedrijven. Die trechter bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds.”
Op dit moment is maar 3 procent van de technische vakmensen in Nederland vrouw. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ziet dat graag anders. ,,Kunnen we het aandeel vrouwen in de techniek optrekken naar 20 procent, dan hebben we het tekort aan vakmensen opgelost.”
Terpstra wil dat elk meisje al op de basisschool in aanraking komt met techniek, onder meer via de al genoemde rolmodellen. Op de werkvloer moet worden gezorgd voor acceptatie, goede begeleiding en ondersteuning. ,,Bied als werkgever mogelijkheden voor aangepaste werktijden of werken in deeltijd zodat werk en privé goed te combineren zijn. Dit is uiteraard belangrijk voor zowel mannen als vrouwen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onveilig gevoel in de trein? App het noodnummer, of bel direct 112
Een vrouw van 19 jaar is maandag veertig minuten lang aangerand in de trein van Amsterdam naar Alkmaar. Gedurende de rit kon ze geen alarm slaan omdat er geen conducteur in de buurt was. Maar wat kun je wel doen als je je onveilig voelt? De NS wijst graag nog eens op het speciale noodnummer. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Syrische asielzoeker opgepakt in Kerkrade, zou oorlogsmisdaden voor Assad-regime hebben gepleegd
De Nederlandse politie heeft vandaag in Kerkrade een Syrische asielzoeker aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdrijven in de Syrische burgeroorlog. Het is voor het eerst dat er hier een Syriër wordt aangehouden die lid zou zijn geweest van een militie verbonden aan het regime van de Syrische president Assad. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Politie ziet steeds meer zelfgemaakte 3D-wapens
De politie ziet in binnen- en buitenland steeds vaker 3D-geprinte vuurwapens. Eigen onderzoek toont aan dat er sinds vorig jaar fors meer inbeslagnames waren van deze geprinte vuurwapens of onderdelen ervan. Vorig jaar zijn in veertien onderzoeken in Nederland 3D-geprinte vuurwapens en geprinte onderdelen in beslag genomen.
-
Inspectie: Gomarus weer veilig voor lhbti-leerling, nieuwe visie op seksualiteit deugt
De reformatorische scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem, waar eerder een anti-homobeleid werd gevoerd, heeft haar leven gebeterd. Dat blijkt uit een nieuw inspectierapport. Ook lhbti-leerlingen kunnen zich er nu veilig voelen. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.”