Meldplicht voor apenpokken-besmettingen na enkele gevallen in Nederland; geen druk op zorg verwacht
UpdateHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Minister Ernst Kuipers verwacht echter geen grote problemen door het virus.
Het apenpokkenvirus is bij een tweede persoon in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De tweede positieve testuitslag kwam vandaag binnen, nadat gisteren ook al iemand het virus onder de leden bleek te hebben.
Minister Kuipers (Volksgezondheid) verwacht niet dat het virus in Nederland tot grote problemen gaat leiden. ,,Het is goed om te benadrukken dat er geen collectieve maatregelen voorzien worden. De manier waarop apenpokken overgebracht wordt en de relatief milde klachten bij de meeste mensen maken dat er geen druk op de zorg verwacht wordt. Nederland is tot 1974 gevaccineerd tegen pokken. Het is te verwachten dat deze vaccinatie, zelfs na al deze tijd, nog bescherming biedt tegen apenpokken. Nederland heeft daarnaast de beschikking over vaccins tegen pokken die bescherming bieden tegen apenpokken.”
Zwitserland en Israël
Toch wordt nauwgezet in de gaten gehouden waar besmettingen opduiken. De laatste gevallen zijn in Zwitserland en Israël gemeld. Het gaat om een eerste besmetting in beide landen. Om precies te zijn een man in het Zwitserse kanton Bern en een 30-jarige man in Tel Aviv. In Duitsland zijn er twee nieuwe gevallen bijgekomen, hebben de gezondheidsautoriteiten in Berlijn bekendgemaakt. Een dag eerder werd het virus daar voor het eerst ontdekt.
De besmette persoon in Zwitserland heeft het virus opgelopen via ‘nauw fysiek contact in het buitenland’, aldus het kanton in een vrijgegeven verklaring. Hij ging naar de dokter vanwege koorts en uitslag en zit inmiddels in thuisisolatie. De ziekte zou zich op een ‘goedaardige’ manier ontwikkelen. Degene met wie hij contact had, is op de hoogte gebracht van de besmetting.
Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis in Tel Aviv is een 30-jarige man zaterdag positief getest. Hij keerde terug van een trip in West-Europa en vertoonde ziektesymptomen. Hij heeft milde klachten en zit in isolatie in het ziekenhuis.
Duitsland
De twee nieuwe mensen die het apenpokkenvirus in Duitsland onder de leden hebben, verkeren in een stabiele toestand. De autoriteiten gaan na met wie ze in contact zijn geweest. Vrijdag werd bij een man uit Brazilië, die via Spanje en Portugal naar München reisde, het virus geconstateerd.
In de afgelopen weken is het virus al vastgesteld in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Zo’n verre verspreiding is voor het apenpokkenvirus ongewoon. Onder de patiënten zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt.
‘Wel veel werk voor hele zorgketen’
De uitbraak van apenpokken is volgens hoogleraar Chantal Bleeker-Rovers van het Radboud UMC ‘geen reden tot paniek‘. Wel verwacht ze dat de ziekte ‘weer veel inspanning gaat vragen’ van het RIVM, de GGD’en ‘en de hele zorgketen’. De hoogleraar, die is gespecialiseerd in uitbraken van infectieziekten, schat de kans om deze uitbraak te stoppen groter in dan bij het coronavirus.
Op Twitter beargumenteert Bleeker-Rovers waarom. Ze voert aan dat het virus dat apenpokken veroorzaakt vooral door intensief contact ontstaat en pas nadat mensen symptomen hebben ontwikkeld. De bultjes die de ziekte aan de huid veroorzaakt zijn ‘zeer zichtbaar en herkenbaar’.
Werkzaam vaccin
Tegen apenpokken is bovendien een werkzaam vaccin beschikbaar: vaccins die tegen de pokken werken, kunnen ook dit virus bestrijden. Als ze op tijd worden toegediend aan iemand die contact heeft gehad met een patiënt, kunnen de vaccins ook symptomen voorkomen of op zijn minst de kans op ernstige ziekte verlagen, schrijft de hoogleraar. Vrijdag maakte het RIVM bekend dat een eerste besmetting in Nederland is geconstateerd. In andere Europese landen hebben tientallen mensen de ziekte recent opgelopen.
Om de overdracht te stoppen, is het belangrijk dat mensen alert zijn op de klachten die het veroorzaakt en dan in isolatie gaan. De eerste symptomen ontstaan 5 tot 21 dagen na besmetting. Voordat de blaasjes en bultjes op de huid verschijnen, krijgen mensen last van klachten als koorts, hoofdpijn, rugpijn en gezwollen lymfeklieren. Bleeker-Rovers adviseert mensen die contact hebben gehad met een vermoedelijke patiënt die de ziekte heeft, of die ergens zijn geweest waar besmettingen zijn ontstaan, zoals het Darklands festival in België, om bij deze symptomen al contact met een arts op te nemen.
Monkeypox
De internist-infectioloog spreekt overigens liever van monkeypox, om verwarring te voorkomen. De Nederlandse term apenpokken wordt op Aruba, Bonaire, Curaçao en in Suriname vaak gebruikt om krentenbaard mee aan te duiden. Dat is een heel andere aandoening. Ook de apen waar de naam naar verwijst kloppen eigenlijk niet, zegt de hoogleraar. ,,Het virus is alleen voor het eerst vastgesteld bij uit Afrika geïmporteerde apen, maar komt vooral voor bij knaagdieren.”
De hoogleraar wijst erop dat kinderen, zwangeren en mensen met een verstoord afweersysteem meer risico lopen op complicaties en overlijden. ,,De meeste mensen herstellen na 2 tot 4 weken vanzelf. Zij blijven besmettelijk totdat de korstjes zijn ingedroogd.”
Maspalomas
Ondertussen onderzoeken de Spaanse autoriteiten of het apenpokkenvirus zich mogelijk via een Pride-festival op het toeristische eiland Gran Canaria heeft verspreid, bericht de Spaanse krant El País. Het populaire homofestival Maspalomas Gay Pride werd tussen 5 en 15 mei door zo’n 80.000 mensen uit Spanje en het buitenland bezocht. Een man uit Madrid, een man uit Italië, en een man van Tenerife, testten positief op het virus nadat ze het festival hadden bezocht.
In heel Spanje zijn tot nu toe dertig besmettingen geregistreerd. Daarnaast zijn er 23 ‘verdachte gevallen’ bekend. In Madrid heeft het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vrijdag een sauna gesloten, nadat deze als mogelijke brandhaard werd aangewezen. Ook in buurland Portugal zijn zeker 23 mensen besmet.
De organisatie van het internationale homofestival Darklands, dat eerder deze maand plaatsvond in Antwerpen, meldde vrijdag dat de gezondheidsdienst van de Belgische regering ook drie besmettingen met het apenpokkenvirus naar dat festival heeft herleid. Volgens de organisatie is er reden om aan te nemen dat het virus door festivalbezoekers uit het buitenland is binnengebracht.
Bekijk onze video’s over het apenpokkenvirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer coronapatiënten in ziekenhuis, maar aantal mensen op ic blijft laag
Het aantal patiënten besmet met het coronavirus op de verpleegafdelingen neemt toe. Op vrijdag liggen 593 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 566 op de verpleegafdeling, laten cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien. Een week geleden lagen 459 mensen met het virus in een ziekenhuis, 436 van hen op de verpleegafdeling. -
PREMIUM
Ongeneeslijk zieke Claudia laat door donaties droom van haar gezin uitkomen: ‘Niemand pakt ons dit af’
Genezing behoort voor Claudia (43) niet meer tot de mogelijkheden, maar mooie herinneringen maken nog wel. Naasten én onbekenden schonken massaal duizenden euro’s en die gaan vooral richting de kinderen. ,,Ik wil dat zij het goed hebben.” -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUM
Afpersingszaak De Groot bereikt kookpunt: 'Ben een crimineel, maar heb hier niets mee te maken’
De 37-jarige Ali G. uit Bussum, hoofdverdachte in de geruchtmakende terreurcampagne tegen de Hedelse fruithandel De Groot, is een man met vele gezichten. Na drie jaar komt zijn zaak komende week tot een climax. ,,Hij heeft een uitstraling die negatieve gevoelens oproept. Met zijn geheimzinnigheid, het overschrijden van grenzen en onsympathieke dingetjes.”
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUMVeteranendag
Rwanda tekende Rob voor het leven: ‘Veel vergeet ik niet, zoals een vrouw die zó over een lijk stapt’
Missies naar Oeganda, Kosovo, Bosnië, Afghanistan en Israël: veteraan Rob van Putten (64) heeft ze nog helder voor ogen. Toch is het de vredesmissie naar Rwanda, nu ruim 28 jaar geleden, die hem niet meer loslaat. ,,In zekere zin ben ik beschadigd.” -
Honderden reisbranchemedewerkers mogelijk aan de slag op Schiphol om drukte aan te pakken
Medewerkers van reisbureaus en andere reisorganisaties kunnen deze zomer mogelijk bijspringen op Schiphol om de drukte in goede banen te leiden. Dat zegt reisbranchevereniging ANVR, die samen met de vakbonden FNV en CNV kijkt naar de mogelijkheden om snel honderden werknemers tijdelijk aan de slag te krijgen op de luchthaven.