Volledig scherm
PREMIUM
Marechaussee op Schiphol. © REUTERS

Messen, arrestaties en paniek: dit was de verspreider van het Schiphol-nepnieuws

De verspreider van het massaal gedeelde nepnieuws over de ‘kaping’ van een vliegtuig op Schiphol, is Schipholregio.nl. De hoofdredacteur van de regionale nieuwssite erkent met grote spijt dat het bericht over messen en arrestaties bij nader inzien te stellig is gebracht. ,,Onze bron, een medewerker van Schiphol, heeft zijn verklaring ingetrokken.’’

Nepnieuws is van alle tijden en ook gisteravond, nadat de marechaussee melding had gemaakt van een verdachte situatie op Schiphol, domineerde een alternatieve werkelijkheid lange tijd de sociale kanalen. Honderden twitteraars maakten melding van een ‘zeer ernstige situatie in een vliegtuig’, met mannen die met messen dreigden, passagiers die in grote paniek waren en straaljagers die klaar stonden om in te grijpen.

  1. Met coronavirus besmette Duitser was vorige week nog in Nederland, contactonderzoek gestart

    Met coronavi­rus besmette Duitser was vorige week nog in Nederland, contacton­der­zoek gestart

    Gisterenavond meldde het RIVM dat een Duitser met het coronavirus besmet is die een week geleden nog in Limburg was. Mogelijk gaat het om een man in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, uit Selfkant bij de grens met Sittard. Lokale media meldden dat de man in kritieke toestand verkeerde. De GGD is gestart met een contactonderzoek. Hierbij wordt nagegaan met wie de man in Limburg in contact is geweest.