Met dit monster krijgen we binnenkort te maken
De Aziatische hoornaar rukt op naar Nederland. Deze monsterwesp is bijna twee keer zo groot als een normale wesp, kan vervelend steken en is berucht om zijn moordlustige gedrag: hij is gek op honingbijen. Een massaslachting onder honingbijen kan de voedselproductie voor de mens in gevaar brengen.
Delen per e-mail
In Frankrijk, Groot-Brittannië en België slaan biologen en imkers alarm over de opmars van de Aziatische hoornaar. Deze monsterwesp belandde in 2004 voor het eerst in Europa, via potten aardewerk uit China die in Bordeaux aan land kwamen. Sindsdien heeft de wesp zich verspreid over Frankrijk en Spanje. De laatste maanden is hij ook gezien in Groot-Brittannië en België.
,,Het is een kwestie van tijd voordat deze wesp in Nederland opduikt”, waarschuwt onderzoeker Tjeerd Blacquière van de Wageningen Universiteit. ,,In Vlaanderen is hij op ongeveer 40 kilometer van de Nederlandse grens gesignaleerd. Dat toont aan dat hij ook in ons Nederlandse klimaat waarschijnlijk prima kan overleven.”
'Ecosysteem kan gaan wankelen'
De Aziatische hoornaar staat sinds augustus 2016 op de lijst van ‘invasieve exoten’ van de Europese Unie. Dat betekent dat landen in de EU verplicht zijn om het beestje op te sporen en te vernietigen. ,,Deze wesp eet honingbijen en andere kleinere insecten, zoals vliegen, vlinders en rupsen”, zegt Blacquière. ,,De zorg bestaat dat de populatie honingbijen in Europa afneemt, waardoor sommige planten minder worden bevrucht en ons hele ecosysteem gaat wankelen. Als de bestuiving van landbouwgewassen afneemt, neemt de kans op mislukte oogsten en op een lagere voedselproductie toe.”
Net als gewone wespen kan deze hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is, zal een steek veel vervelender aanvoelen
Of dat ook echt gebeurt, valt volgens de onderzoeker niet te voorspellen. ,,Over de omvang van de schade weten we nog niets zeker. In Frankrijk lijkt het tot nu toe mee te vallen. Maar imkers doen er dan ook alles aan om deze beestjes uit te roeien.”
Veel agressiever dan Europese soortgenoot
De monsterwesp geeft ook overlast voor mensen. ,,Van dichtbij is het een behoorlijk angstaanjagend beestje”, stelt Blacquière. ,,Ze komen ook af op zoetigheid, zoals wijn of limonade. Net als gewone wespen kan deze hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is, zal een steek veel vervelender aanvoelen.”
De nesten van de Aziatische hoornaar zijn aanzienlijk groter dan die van zijn soortgenoot, de Europese hoornaar. Ook zijn ze veel agressiever: ze kunnen wel vijftig honingbijen per dag verschalken. Dat doen ze door in groepjes een bijennest aan te vallen. De monsterwespen omsingelen een nest en dringen naar binnen. Voor honingbijen is het bijna onmogelijk om zo’n aanval af te slaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eigenaar failliete handelsstal al vijf weken gegijzeld door curator
ALMELO - De eigenaar van het failliete Bol Sporthorses in Hoge Hexel wordt al vijf weken gegijzeld door curator Eddy Kolkman. Paardenhandelaar en -trainer Chris. B. (58) zit vast in het huis van bewaring, omdat hij volgens Kolkman weigert te vertellen waar zijn springpaarden zich bevinden. -
PREMIUM
Er zijn écht lichtpuntjes, maar zijn het er genoeg?
Opnieuw toont het RIVM zich somber over het verloop van de coronaepidemie. Het vooruitzicht is 'nog niet goed’, stelt de rijksdienst. Toch zijn er ontegenzeggelijk ontwikkelingen waaruit vertrouwen geput mag worden. De grote vraag is of het kabinet al zóveel lichtpuntjes ziet, dat het verdere versoepelingen durft door te voeren. -
Taakstraf bij NS voor jongeren die strafbaar feit plegen op station
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit plegen op een station of in een trein kunnen voortaan een taakstraf opgelegd krijgen die uitgevoerd moet worden op het station. De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) en NS hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst getekend. -
VIDEO
Veel kinderen met beperking eenzamer dan ooit door coronatijd
Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. 72 procent is eenzamer dan ooit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen, waarin tenminste één kind een beperking heeft. -
PREMIUM
Na drie maanden heeft gemeente deel van door hackers gewiste administratie terug
GOOR - De gemeente Hof van Twente heeft een deel van de verloren gewaande data terug. Bestanden kunnen worden geopend en gelezen. Nu wordt onderzocht of ze ook weer op een veilige manier gebruikt kunnen worden.
-
Gemeente Heerlen beëindigt bijeenkomst Forum met Thierry Baudet
De gemeente Heerlen heeft woensdagmiddag een einde gemaakte aan een bijeenkomst op het Van Grunsvenplein met Thierry Baudet. Het was er te druk, vond de gemeente. Er mochten niet meer dan tweehonderd mensen op het plein staan, maar er kwamen er meer. -
PREMIUMProfiel
‘Geloof mij nou, Polletje was echt helemaal lijp’
De vanmiddag doodgeschoten crimineel Martin van der Pol, ‘Polletje’, was bij leven tot alles in staat. -
Mysterie in Helmond: loodzware kluis ligt urenlang midden op straat
Loodzwaar is hij, door geen mens op te tillen. Het is dan ook een groot mysterie hoe een enorme kluis donderdagavond midden op de Oranjelaan in Helmond terecht is gekomen.