Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol. © Rob Voss

Met het bedreigen van slagers winnen veganisten geen zieltjes

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Quote

Dat er mensen bestaan die heel bewust geen kiloknal­lers kopen, interes­seert ze geen zier

Gisteren publiceerde deze krant een intrigerend verhaal over Franse slagers die moeten vrezen voor hun veiligheid. Wat wil het geval: radicale veganisten zijn op oorlogspad en vernielen allerlei winkels waar vlees wordt verkocht.

Ze laten intimiderende teksten op de ruiten achter, met de strekking dat de winkeliers moordenaars zijn. Het afgelopen jaar waren er honderden van dit soort incidenten, waardoor de slagers zich genoodzaakt voelen de noodklok te luiden. Tegelijkertijd nemen ze zelf ook maatregelen, door zich letterlijk te wapenen tegen incidenten, omdat de politiek en de politie voorlopig geen antwoord hebben.

Eén uitspraak in het artikel fascineerde me enorm. Die kwam van de voorzitter van de branchevereniging van het slagersbedrijf: ‘Een kleine minderheid wil zijn levensstijl en ideologie aan de meerderheid opleggen.’ Hij noemt de aanvallen ‘terrorisme’ en wil dat de overheid paal en perk gaat stellen aan deze verontrustende ontwikkeling.

Als we het over radicalisering hebben, denken we vaak aan godsdienst. Maar dat dekt de lading van het begrip al lang niet meer. We leven in een tijdsgewricht waarin iedereen die meent voor de goede zaak te strijden, al dan niet terecht, de vrijheid neemt om zich op een drammerige en vaak agressieve manier te profileren, net zo lang tot de ander zwicht.

  1. Zorgen na vondst Anja Schaap: ‘Doodsoorzaak mogelijk nooit duidelijk’

    Zorgen na vondst Anja Schaap: ‘Doodsoor­zaak mogelijk nooit duidelijk’

    Het wordt voor pathologen een enorm karwei om de exacte doodsoorzaak van Anja Schaap vast te stellen. Dat meldt Frank van de Goot, de bekendste patholoog van Nederland, aan deze site. ,,Deze vrouw heeft waarschijnlijk zo lang in het water gelegen dat eventuele oppervlakkige verwondingen als krassen en bulten al verloren zijn gegaan. Is ze door verstikking om het leven gekomen, dan kun je dat al helemaal niet meer vaststellen.”