Een bouwhek bij Circuit Zandvoort. Milieuclubs stappen naar de rechter om alle werkzaamheden bij het circuit stil te laten leggen.
Volledig scherm
Een bouwhek bij Circuit Zandvoort. Milieuclubs stappen naar de rechter om alle werkzaamheden bij het circuit stil te laten leggen. © ANP

Milieuclubs weer naar rechter om Formule 1 op Zandvoort tegen te houden

UPDATEDrie milieuclubs stappen andermaal naar de rechter om werkzaamheden op het Circuit Zandvoort stil te laten leggen. Ze willen dat wordt gewacht tot de vergunningen definitief zijn.

Stichting Rust bij de Kust, Stichting Duinbehoud en Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland stapten al eerder naar de rechter voor een zogeheten voorlopige voorziening om het werk aan het circuit stil te leggen. Die rechtszaak ging toen niet door omdat het werk op het circuit al was gestopt.

Sinds enkele dagen wordt er volgens de drie weer gewerkt op het circuit van Zandvoort. Met graafmachines wordt een geluidswal afgegraven, terwijl de nodige natuurvergunningen en een stikstofvergunning nog niet rond zijn.

Quote

Het is niet te begrijpen dat de provincie dit tolereert

Karel van Broekhoven

Circuit Park Zandvoort heeft 26 september wel de nodige vergunningen aangevraagd, maar wacht niet op de uitkomst van de aanvraag. De drie milieuclubs zijn ook verbolgen over het feit dat de inspraaktermijn van zes weken niet wordt nageleefd. ,,Door nu al te beginnen maakt Circuit Park Zandvoort deze hele bezwaar- en inspraakprocedure tot een dode letter, want op het moment dat dit zou leiden tot het vernietigen van de vergunning, wat maanden later kan zijn, is er al onherroepelijk schade aangericht. Het is niet te begrijpen dat de provincie dit tolereert.’’

Volgen Karel van Broekhoven van Rust bij de Kust is onduidelijk wat er precies gebeurt op het circuit. ,,Overal staan hekken, je kunt er niet meer bijkomen. Het afgraven van de wal kunnen we zien.’’ Hij is onzeker over de uitkomst van de rechtszaak. ,,We vechten tegen een conglomeraat van  machtige bedrijven en overheden.’’

Dinsdag dient er ook al een rechtszaak van Stichting Duinbehoud tegen de ontheffing die Circuit Park Zandvoort heeft gekregen om de zandhagedis en de rugstreeppad te vangen en te verplaatsen. De reptielen zouden niet allemaal gevangen zijn en geplet worden door de werkzaamheden.

Onderzoeken

Over de huidige werkzaamheden zegt Robert van Overdijk, directeur Circuit Zandvoort en Dutch GP : ,,Circuit Zandvoort heeft de afgelopen periode veel werk gestopt in het aanleveren van allerlei onderzoeken en rapporten die laten zien wat de invloed is van de verschillende aanpassingen aan het circuit op de natuurwaarden en het geluid op de jaarrond exploitatie inclusief enkele wijzigingen voor het Formule 1 event. De uitkomsten van deze onderzoeken laten een positieve uitkomst zien, zelfs op een aantal vlakken nog beter dan de huidige vergunde situatie. Op basis van die onderzoeken is Circuit Zandvoort gekomen tot indiening van een aanvraag voor een natuurvergunning voor wijziging van de huidige vergunde situatie.”

Volgens Van Overdijk gedoogt de provincie de voorbereidende werkzaamheden omdat op korte termijn de vergunning zal worden verleend. ,,Voor de volledigheid; deze werkzaamheden vinden volledig plaats binnen de hekken van het circuit en er wordt niet gewerkt in Natura 2000 gebied. Dit heeft de provincie ook gemeld aan de rechtbank. Alles is dus keurig via een transparante manier op voorhand gemeld.”

Rust bij de Kust en de andere twee milieuorganisaties willen nog steeds proberen om een akkoord te bereiken met het ciruit. In ruil voor minder geluidsoverlast (er wordt bijna dagelijks gereden op het circuit) willen ze de bezwaren tegen de Formule 1 op een laag pitje zetten. Volgens Van Broekhoven lopen de gesprekken stroef, volgens Circuit Zandvoort ‘constructief’. 

De milieuclubs stapten al eerder naar de rechter: