Melkkoeien in de wei in Eemdijk bij Bunschoten-Spakenburg.
Volledig scherm
Melkkoeien in de wei in Eemdijk bij Bunschoten-Spakenburg. © Caspar Huurdeman

Miljardenplan om boeren uit te kopen ‘onrealistisch’: ‘Er zijn alternatieven’

PlanbureauDe hoge verwachtingen die het kabinet heeft van de nieuwe uitkoopregeling ter waarde van 7,4 miljard euro om boerenbedrijven te beëindigen zijn ‘onrealistisch’. Die conclusie trekt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vandaag gepubliceerd rapport.

12 reacties

 • Ceciel Buijser

  2 maanden geleden
  @m Bruijn, mijn tuin stikt van het leven, veel groen, veel bloemen en een minimum aan tegels. Ik steun Greenpeace en Milieudefensie. En wekelijks een biologische tas met lokale groenten en fruit van het seizoen. Weinig tot geen vlees op mijn bord. En bijna alles met fiets en OV. En dat is allemaal natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Maar ik ga niet cynisch doen tegen mensen die niet anders kunnen. Wel tegen hen die bewust de boel de vernieling in helpen. Dat zijn er nog te veel.
 • m bruijn

  2 maanden geleden
  @Ceciel Buijser: Dan heb ik goed nieuws voor je. Mijn tuin stikt van de insecten inclusief bijen in vele varianten. Vorig jaar heb ik nog een bijennest van mijn zolder laten verwijderen. En wat is jouw bijdrage?
 • Ceciel Buijser

  2 maanden geleden
  Ik kies er voor mijn kop niet in het zand te steken. Ruim de helft van de bijen- en insectenpopulaties zijn ernstig bedreigd en dat is vooral te wijten aan het versnipperde landschap, stikstofuitstoot en het ongebreidelde gebruik van bestrijdingsmiddelen. En dat wordt grotendeels veroorzaakt door boeren die grootschalig telen en kiloknallerfarms exploiteren. Een béétje boer die op de lange termijn kijkt - en die zijn er ook, gelukkig - maakt zich hier wel degelijk zorgen over. En terecht.
 • Anton Rombouts

  2 maanden geleden
  Respect voor elke reactie op dit thema! Alle reacties zijn gebaseerd op" horen zeggen"...of tegenstrijdige onderzoeken...artikelen...ook Remkes is nog altijd aan het onderzoeken... We weten het gewoon niet,wat we moeten doen en of we nog wat moeten doen....natuur is onvoorspelbaar...we komen oorspronkelijk uit de ijstijd...so what?
 • Jan Oort

  2 maanden geleden
  @ceciel. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan de boeren. Kijk in de gemiddelde tuin . bestraat en geen plek voor planten die insecten aantrekken. En de rest wordt ook volgebouwd dus..