Een Chinese toerist draagt een mondkapje
Volledig scherm
Een Chinese toerist draagt een mondkapje © EPA

Minister brengt beschikbaarheid mondkapjes tegen coronavirus in kaart

Minister Bruins (Medische zorg) inventariseert - onder meer samen met de veiligheidsregio's - de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, vooral voor zorgverleners buiten het ziekenhuis. De maatregel wordt genomen uit voorzorg, mocht ook hier het coronavirus toeslaan.   

Bruins schrijft vanavond in een Kamerbrief: ,,We zijn als Nederland goed voorbereid en alert. Het RIVM houdt de situatie scherp in de gaten. De ontwikkelingen gaan snel en worden zoals gezegd permanent gemonitord en waar nodig van een reactie voorzien.”

Sinds gisteren is het aantal zieken in China weer opgelopen en is het bericht binnengekomen dat ook in Duitsland iemand besmet is met het coronavirus. In Nederland zijn tot dusver geen gevallen bekend, maar worden wel regelmatig mensen getest op het virus. 

Quote

We zijn als Nederland goed voorbereid en alert

Minister Bruins (Medische zorg)

Er komt geen screening van binnenkomende passagiers op Schiphol en ook het gebruik van mondkapjes wordt niet geadviseerd richting de bevolking. Overigens kunnen kapjes buiten de zorgsector wel gebruikt worden door bijvoorbeeld personeel van vliegmaatschappijen of op luchthavens. Dat is een verantwoordelijkheid van de werkgever, aldus de minister. 

Een aantal veelgestelde vragen beantwoord door viroloog Marion Koopmans, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert over de aanpak van het coronavirus.