Volledig scherm
© AFP

Mobiel internet 5G kan weersatellieten blokkeren

De komst van snel 5G internet kan ertoe leiden dat weersatellieten slechter gaan werken, met name het voorzien van zware stormen kan gevaar lopen. Die alarmerende waarschuwing komt van een grote groep internationale meteorologen.

,,De manier waarop 5G wordt geïntroduceerd, kan ons vermogen om grote stormen te voorspellen ernstig in gevaar brengen”, zegt onder meer Tony McNally van het instituut European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). ,,Uiteindelijk kan het het verschil maken tussen leven en dood. Wij zijn hier erg bezorgd over’’, zegt McNally. 

5G wordt de nieuwe standaard voor mobiel internet. De nieuwe techniek is veel sneller dan het huidige 4G en er kunnen veel meer mensen tegelijkertijd gebruik van maken. In Nederland kan het nog jaren duren voordat 5G wordt geïntroduceerd. Telecombedrijven zien op tegen de miljardeninvesteringen en er zijn zorgen over de straling van de nieuwe mobiele techniek. Veel Britse steden krijgen dit jaar al 5G-dekking. In de VS is begonnen met het veilen van frequenties ondanks grote zorgen van het Amerikaanse Oceaan- en Weerinstituut (NOAA) en ruimtevaartorganisatie NASA.

Nauwkeurigheid

Weerplaza-meteoroloog Leon Saris denkt dat we de zorgen over de nauwkeurigheid van de weersvoorspellingen serieus moeten nemen. ,,Het gaat om meteorologen van toonaangevende instituten en universiteiten’’, stelt Saris.

,,Weersatellieten gebruiken speciale golffrequenties om meteorologische en klimatologische gegevens over de aarde te verzamelen’’, licht de weerman van Weerplaza toe. ,,Door de komst van het 5G netwerk raakt onze atmosfeer vervuild met meer van deze radiogolven, waardoor het lastiger wordt om het weerbeeld tussen deze ruis te zien’’, zegt Saris. ,,Je kunt het vergelijken met een zaklamp. Als deze in het donker schijnt, dan is het licht goed te zien. Als je schijnt in een ruimte waar veel ander licht aanwezig is, dan is het lastiger om de zaklamp te zien.’’ 

De problemen onstaan met name bij het meten van de hoeveelheid water in de lucht. Waterdamp heeft een natuurlijke frequentie die dichtbij de frequentie ligt die 5G gebruikt. Mogelijk raken de weersatellieten hierdoor in de war. Ook als satellieten boven Amerika verkeerde metingen doen, heeft dat gevolgen voor voorspellingen elders op aarde. Later dit jaar is er in Egypte een conferentie van meteorologen uit heel de wereld over de vraag hoe dit probleem moet worden aangepakt.

Wie is eigenlijk de baas van het internet? En wist je dat iemand het zelfs een keer per ongeluk is geweest? Bekijk de video hier:

 1. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.