Volledig scherm
Deelnemers van een actie in Amsterdam, waar aandacht wordt gevraagd voor meer openbare toiletten voor vrouwen. © ANP

Moet je nodig? Dan kun je Zaanstad beter mijden

Als je echt nodig naar de wc moet, kun je volgens onderzoek van waarkaniknaardewc.nl het beste in de gemeente Súdwest-Fryslân zijn. Zaanstad scoort met één toilet per 8.100 inwoners het laagst.

Dat blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse toiletonderzoek naar het aantal toiletten in de vijftig grootste gemeenten van Nederland. In Súdwest-Fryslân dat in 2011 is ontstaan uit Sneek, Bolsward, Nijefurd, Wonseradeel en Wymbritseradeel zijn 41 toiletlocaties voor 84.000 inwoners. Dat komt neer op één toilet per ruim tweeduizend inwoners. Amsterdam staat op de tweede plaats. Er zijn daar bijna 300 openbare toiletten voor zo'n 850.000 inwoners. De hoofdstad telt daarmee één toilet per 2.900 inwoners. Op de derde plek staat Alkmaar, waar op elke 3.000 inwoners één wc is. Het slechtst scoort de gemeente Zaanstad. Voor de ruim 150.000 inwoners zijn maar 19 toiletlocaties te vinden. Dat komt neer op één toilet per 8.100 inwoners. Daarmee scoort de plaats in Noord-Holland dus vier keer zo slecht als de best scorende gemeente. Ook Tilburgers komen er bekaaid vanaf met één toilet op 7.900 inwoners.

,,We zien dat het leeft in gemeenten, dat vinden we supertof'', zegt Sandra Helmus van de Maag Lever Darm Stichting. ,,Er zijn ruim tweehonderd locaties bij gekomen, maar dat vinden we nog niet genoeg.'' Het is volgens de stichting die opkomt voor de belangen van buikpatiënten lastig 'dat niemand echt eigenaar is van het probleem'.

 HogeNood-app

Quote

Ketens als Jumbo, Albert Heijn en Plus geven aan dat mensen daar naar het toilet kunnen. Die toiletten zijn niet aangemeld bij de app.

De cijfers van het onderzoek zijn gebaseerd op de HogeNood-app. In die applicatie staan nu ruim 5.200 openbare toiletten in Nederland. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en diverse patiëntenverenigingen maakten eerder deze week bekend dat zij een landelijke norm willen voor openbare wc's. Directeur Bernique Tool: ,,Wij vinden dat in stadscentra iedere 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet komen.'' Die wc's moeten dan 'schoon en rolstoeltoegankelijk' zijn en een prullenbakje hebben. ,,Buikpatiënten hebben bij aandrang niet meer dan 5 minuten. Nu vindt één op de zes binnen 5 minuten een toilet. Dat moet anders.''

Daarnaast roept de stichting winkels op wc's voortaan elders aan te leggen. ,,Hier zitten toiletten in winkels bijvoorbeeld pal naast de kantine van medewerkers'', licht Helmus toe. In andere landen is dat volgens haar veel beter georganiseerd. ,,In Spaanse supermarkten zitten toiletten op veel toegankelijker locaties, bij de ingang. Er zijn genoeg buitenlandse voorbeelden die ons kunnen inspireren.''

Sinds juli 2016 geldt in Nederland het VN-verdrag voor mensen met een handicap. Daarin staat dat Nederland toegankelijk moet zijn voor mensen met een beperking. Volgens de Maag Lever Darm Stichting moeten er veel meer toiletten bijkomen. ,,Ketens als Jumbo, Albert Heijn en Plus geven aan dat mensen daar naar het toilet kunnen. Die toiletten zijn niet aangemeld bij de app.'' Het is volgens Helmus niet verwonderlijk dat mensen zich generen om daar naar de wc te gaan. ,,Je moet bijvoorbeeld door een magazijn of de trap op om de wc te bereiken.''

Drie beste gemeenten

1 Súdwest-Fryslân
2 Amsterdam
3 Alkmaar

Drie slechtste gemeenten

1 Zaanstad
2 Tilburg
3 Zwolle

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.