Volledig scherm
Hoog tijd om de boel te ontdooien. © Shutterstock

Moet jouw vriezer ook nodig worden ontdooid? Vandaag is de beste dag

Koken & EtenBroodkruimels, dikke klompen wit ijs, een arsenaal aan losse frituurwaren en een Magnum-ijsje uit 2016. Grote kans dat dit alles ook in jouw vriezer rondzwerft. Hoog tijd dus om de boel eens goed uit te mesten. En wat is een beter moment dan vandaag, nu het buiten één grote vriezer is? 

Het ontdooien van het vriesvak, mocht dit inderdaad vol met aangekoekt ijs zitten, is daarbij ook nog eens goed voor het milieu. Door alle ijsvorming verbruikt een vriezer veel meer energie dan normaal, doordat het apparaat door het ijs moeilijk een constante temperatuur kan aanhouden. 

Aan de slag dus. Vergeet niet om kritisch naar de inhoud van je vriezer te kijken voor je die buitenzet om later weer terug te leggen. Niet alles kun je even lang bewaren, en de restjes van die Chinese maaltijd uit de zomer van 2017 zijn naar alle waarschijnlijkheid niet meer goed. 

Hoelang blijft ingevroren voedsel goed?

De vuistregel is: je kunt etenswaren ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies. Maar er zijn uitzonderingen: brood en gebak blijven een maand goed in de vriezer, terwijl rauw rundvlees en gehakt zo’n negen maanden goed blijven. Van groenten en zachte fruitsoorten die geblancheerd zijn, kun je nog langer genieten: een jaar. Bij magere vis zoals kabeljauw, schol en tonijn geldt een indicatie van zes maanden. Margarine en boter zijn ook in te vriezen: een tot twee maanden. Halvarine mag niet in de vriezer, volgens het Voedingscentrum. IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. 

Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten. Restjes eten moeten eerst goed afkoelen voor ze in een afgesloten bakje (met datum!) de vriezer ingaan. Dan zijn ze nog zo'n drie maanden houdbaar. Let op: een ontdooid kliekje kun je beter niet opnieuw invriezen, want dan loop je het risico op een voedselinfectie. 

Ina Meuzelaar on Twitter

Vriezer staat te ontdooien en de inhoud staat op het balkon waar voorlopig toch de zon niet op komt. Er zitten ook voordelen aan het koude weer

Karin de Graaff🍃 on Twitter

Ik ben normaal niet echt huishoudelijk aangelegd, maar nu toch een tip: deze dagen zijn het moment om je vriezer te ontdooien! Inhoud blijft buiten wel even goed...

Marco Kleppe 🍏 🍐 on Twitter

Heeft u ook last van een hoge energierekening? Wist u dat een vriezer door ijsvorming veel meer energie verbruikt dan nodig? Start vandaag met energie besparen door uw vriezer te ontdooien, zet de inhoud gewoon buiten en maak de vriezer schoon! #besparingstip

Hermannus Stegeman on Twitter

Hadden vannacht gekozen om vriezer te ontdooien. Niet helemaal gerekend op de sneeuw ❄🌡 Wel schone vriezer nu 😁 @VeroTrueSocial