Volledig scherm
De technische recherche deed grootschalig onderzoek in de woning en de tuin van de vermiste Ilham Benchelh. © AD/ANP

Moordzaak zonder lijk: 15 jaar cel voor doden en laten verdwijnen echtgenote

De rechtbank in Groningen heeft de 71-jarige Kasem M. veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het doden van zijn echtgenote Benchelh en laten verdwijnen van haar lichaam.

De vrouw uit Siddeburen, destijds 36 jaar oud, wilde van M. scheiden. Ze verdween plotseling op 10 januari 2010. De rechtbank is ervan overtuigd dat ze door geweld om het leven is gekomen, gepleegd door M. Zo werd door de politie bloed van de vrouw aangetroffen in de woning van het stel en in de kofferbak van hun auto. 

Andere verklaringen vindt de rechter ongeloofwaardig. De rechtbank gaat niet uit van een vooropgezet plan, oftewel moord, maar van doodslag. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar geëist, maar volgens de rechter is alleen de maximale straf van vijftien jaar voor doodslag passend.

M. verhuisde in 2011 naar Marokko, het geboorteland van zijn vrouw. Door paspoortproblemen was hij niet bij de behandeling van de rechtszaak. M. heeft altijd ontkend. Verdachte Kasem M. zegt dat zijn vrouw ‘s avonds het huis had verlaten en niet meer is teruggekomen.