Volledig scherm
De technische recherche deed grootschalig onderzoek in de woning en de tuin van de vermiste Ilham Benchelh. © AD/ANP

Moordzaak zonder lijk: 15 jaar cel voor doden en laten verdwijnen echtgenote

De rechtbank in Groningen heeft de 71-jarige Kasem M. veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het doden van zijn echtgenote Benchelh en laten verdwijnen van haar lichaam.

De vrouw uit Siddeburen, destijds 36 jaar oud, wilde van M. scheiden. Ze verdween plotseling op 10 januari 2010. De rechtbank is ervan overtuigd dat ze door geweld om het leven is gekomen, gepleegd door M. Zo werd door de politie bloed van de vrouw aangetroffen in de woning van het stel en in de kofferbak van hun auto. 

Andere verklaringen vindt de rechter ongeloofwaardig. De rechtbank gaat niet uit van een vooropgezet plan, oftewel moord, maar van doodslag. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar geëist, maar volgens de rechter is alleen de maximale straf van vijftien jaar voor doodslag passend.

M. verhuisde in 2011 naar Marokko, het geboorteland van zijn vrouw. Door paspoortproblemen was hij niet bij de behandeling van de rechtszaak. M. heeft altijd ontkend. Verdachte Kasem M. zegt dat zijn vrouw ‘s avonds het huis had verlaten en niet meer is teruggekomen.

 1. Wanhoopsbrief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmerrie’

  Wanhoops­brief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmer­rie’

  TILBURG - Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die al sinds 2014 vastzit in een Thaise gevangenis, smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven. ,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”
 2. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
  PREMIUM

  Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

  Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”