Volledig scherm
Naomi Lok overweegt naar de Nationale Ombudsman te stappen met haar klacht. © Wilbert Bijzitter

Naomi gezakt voor haar rijbewijs: Ik ben te klein

Samen met haar vriend toeren op de motor. Dat lijkt Naomi Lok (23) uit Zwartsluis wel wat. Maar ze is gezakt voor haar examen. Vanwege haar lengte, denkt ze. ,, Ik ben 1.60 meter, maar kan prima overweg met een motor."

Klein van stuk, maar toch zeker groot genoeg om op een stoere motorfiets te mogen rijden. Dat vindt Naomi Lok (23) uit Zwartsluis in ieder geval, nu ze voor haar gevoel door het CBR is afgekeurd vanwege haar lengte. ,,Discriminatie, zo zie ik het echt. Ik heb inmiddels een klacht ingediend bij het CBR, maar overweeg een gang naar de Nationale Ombudsman. Dat is me geadviseerd. Ik ben 1.60 meter, maar kan prima overweg met een motor. Belachelijk om me daarop af te keuren."

Binnenstad

De examinator - met zelf een lengte van om en nabij de twee meter - deed volgens Naomi nogal uit de hoogte tijdens de betreffende eindrit in de binnenstad van Meppel. Na twintig lessen meldde Naomi zich daar, maar het goede gevoel was al snel verdwenen. ,,Hij vond het al heel wat dat een klein meisje met zo'n grote motor op pad ging. Waarom kan dat niet? Vooringenomen."

Quote

De examinator vond gewoon dat ik te klein ben

Voor een kruispunt hield ze halt, naar eigen zeggen om een dreigend verkeersongeluk te voorkomen. Ze stapte af, omdat ze anders moeilijk over de auto's heen kan kijken. ,,Ik stelde daar de veiligheid voorop. De voeten aan de grond, even wachten en dan weer verder."

Voor haar gevoel was het leed toen echter al lang geleden. ,,De examinator vond gewoon dat ik te klein ben. En daarom ben ik ook gezakt. Zo zei hij het ook. En dat terwijl ik mijn voertuigbeheersing allang gehaald heb."

Naomi werd daarbij uitvoerig getest op de controle over de motor. Op de skeelerbaan in Staphorst draaide ze op het gas geven na verder haar hand niet om voor het achteruit inparkeren, een slalom tussen pionnen en het rijden van een 'achtje'. ,,En dan zou ik niet op de openbare weg kunnen rijden? Echt wel."

Discriminatie

De receptioniste uit Zwartsluis laat het er niet bij zitten en heeft een klacht ingediend bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Die kan op grond van discriminatie niets voor haar betekenen. Maar ze mag gerust nog een poging ondernemen om toch af te rijden. Een afwijzing op basis van lengte is immers in geen enkele handleiding van de examendienst te vinden.

,,Ik hoop eigenlijk dat het CBR mijn laatste examen wil vergoeden. Het kost toch zo'n 250 euro en ik heb geen eerlijke kans gehad."

En als ze na een nieuw examen toch haar motorrijbewijs heeft, wil ze haar droom najagen. ,,Met mijn vriend ga ik vaak kijken bij de TT en Superbike-wedstrijden in Assen. Lekker toeren, dat is het mooiste. Hij heeft een racemotor, straks rijd ik ernaast."

Reactie CBR

Het CBR wil niet ingaan op specifieke gevallen. ,,Maar afwijzen op basis van lengte doen wij niet", legt woordvoerder Irene Heldens uit. ,,Of iemand veilig en verantwoordelijk het verkeer in kan, daar baseren we ons besluit op. Ik heb het zo niet paraat, maar ze zal straks vast niet de eerste kandidaat van 1.60 meter zijn die slaagt voor haar motorrijbewijs."