Volledig scherm
De omstandigheden waaronder bejaarden leven zijn beschamend, vindt Van Zutphen. © Nationale Ombudsman

Nationale ombudsman: Intense armoede onder ouderen in Caribisch Nederland

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft geconstateerd dat veel ouderen in Caribisch Nederland, de eilanden Bonaire, Saba en St. Eustatius, rond of onder de armoedegrens leven. ,,Ze leiden niet zelden een mensonwaardig bestaan.”

Ze kunnen vaak niet in hun eerste levensbehoeften voorzien, hebben te weinig (zorg-)voorzieningen en weten niet voor welke regelingen ze in aanmerking komen. ,,Beleid dat hun bestaanszekerheid garandeert, moet daarom nu echt prioriteit krijgen", aldus Van Zutphen. 

Van Zutphen: ,,Ik ben heel diep de samenleving in gegaan, in kleine krotten en huisjes geweest. Langzamerhand is Bonaire voor mij niet meer dat mooie eiland. De zon schijnt er nog steeds, maar wat er aan de hand is, lees je in ons rapport: intense armoede onder ouderen.”

Kosten hoog

De kosten van eerste levensbehoeften zijn in Caribisch Nederland vaak bijna twee keer zo hoog als in Nederland, terwijl de AOV-uitkering ongeveer gelijk is aan de Nederlandse AOW. De woonlasten zijn hoog en de boodschappen relatief duur.

Ook zijn de voorzieningen in Caribisch Nederland vaak ontoereikend voor ouderen. Openbaar vervoer is er niet of nauwelijks, waardoor ouderen geïsoleerd raken. De Nationale ombudsman gaat op 11 september op Bonaire in gesprek over zijn rapport met vertegenwoordigers van de overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties.

Ouderen klagen niet

,,Het feit dat niemand zich lijkt te bekommeren om de ouderen op deze eilanden, die toch deel uitmaken van ons koninkrijk, is des te pijnlijker omdat deze mensen, deze bejaarden, Nederlandse burgers zijn. Het lijkt alsof niemand enige aandacht aan deze zaak besteedt’’, schrijft het rapport.

,,Ondanks alle problemen klagen ouderen in Caribisch Nederland vanuit trots en vooral ook schaamte nauwelijks over hun situatie. Maar die is niet acceptabel en moet snel verbeteren. Alle overheden moeten nú samen doorpakken, en wel op alle fronten tegelijk.’’

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.