Nederland haalt Europees vuldoel: gasopslagen gemiddeld voor 80 procent gevuld
De Nederlandse gasopslagen zijn gemiddeld voor meer dan 80 procent gevuld, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarmee heeft ons land het Europese vuldoel voor 1 november ruim op tijd gehaald. Landen van de Europese Unie verplichtten zichzelf hiertoe na de Russische inval in Oekraïne, om de energievoorziening veilig te stellen voor het geval dat Moskou de gastoevoer naar het Westen volledig afknijpt.
Om eventuele tegenslagen op te vangen worden de gasopslagen verder aangevuld. Minister Rob Jetten van EZK noemt in een persbericht het tijdig halen van het vuldoel ‘des te belangrijker nu we opnieuw zien dat Rusland gasleveringen om politieke redenen afknijpt’. ‘We gaan de komende tijd door met vullen van de gasopslagen in Nederland zodat we een buffer hebben voor de onzekere tijden die Europa tegemoetgaat’, voegt hij daaraan toe.
De gasvoorraad in Bergermeer (waar gas voor de industrie wordt opgeslagen) is nu voor zo’n 68 procent gevuld. Dat moet 90 procent worden. Het kabinet trekt nog eens 10 miljoen euro extra uit bovenop de 200 miljoen euro die al was gereserveerd om leveranciers te verleiden hun gas in de opslag te stoppen in plaats van nu te verkopen tegen de huidige hoge gasprijs.
Duurdere gasprijs
Gas is ondertussen ruim tien keer duurder geworden dan medio 2021, waardoor de roep om ingrijpen bij de energieprijzen voor huishoudens en bedrijven toeneemt. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie kondigde onlangs al ingrepen aan op de energiemarkt en zal binnenkort haar voorstellen uit de doeken doen.
Rusland levert nu al veel minder gas aan de EU dan voorheen. Zo ligt de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 naar Duitsland voor onbepaalde tijd stil, formeel wegens een defect bij een pompstation. Daarvoor stroomde ook maar een vijfde van het gas dat normaal gesproken door Nord Stream 1 kan naar Duitsland. Europese leiders zeggen dat het om een politiek drukmiddel gaat en Rusland zegt inderdaad dat sancties tegen het land moeten verdwijnen voor het meer gas levert.
Het kabinet moest bedrijven met flinke subsidies verleiden om de bergingen te vullen. Door de hoge prijzen is dat nu niet aantrekkelijk. Vorige maand werd bekend dat energieminister Rob Jetten 210 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor het verder vullen van de berging bij het Noord-Hollandse Bergermeer. Die moet dan voor 90 procent vol zitten.
Vulgraad op 80 procent volstrekt onvoldoende
Dat de Nederlandse gasopslagen met gemiddeld 80 procent zijn gevuld is ‘mooi, maar volstrekt onvoldoende om met een gerust hart de komende periode in te gaan.’ Dat zegt Hans Grünfeld, voorzitter van VEMW, belangenbehartiger van de zakelijke energie- en watergebruikers.
,,Het is mooi dat we die gasvoorraden vullen en dat dat verdergaat, dat is ook absoluut essentieel. Het is dan ook niet meer dan een tussenresultaat, geen eindresultaat”, stelt Grünfeld. ,,80 procent is namelijk sowieso onvoldoende om bij ernstige calamiteiten, zoals het stopzetten van de aanvoer van gas of tegenvallers bij alternatieve vormen van leverzekerheid, de voorraden op peil te houden”, zegt hij.
Daarnaast wijst hij erop dat de 80 procent een gemiddelde is maar dat de voorraad hoogcalorisch gas, voor de industrie belangrijk, achterblijft. ,,Met name de gasopslag Bergermeer moet zo snel mogelijk beter gevuld”, aldus Grünfeld daarover.
Bekijk hier onze video’s over de stijgende gasprijzen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Europese gasprijs schiet omhoog na langere sluiting Nord Stream 1: ‘Rusland is onbetrouwbaar’
De Europese gasprijs is vanochtend op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam met ruim een vijfde omhoog geschoten nu de belangrijke pijplijn, Nord Stream 1, langer dicht blijft. De prijs voor een megawattuur gas noteerde circa 26 procent hoger op 268 euro. De gasprijs stond medio 2021 nog rond de 20 euro per megawattuur. -
PREMIUMcolumn3
Lezen dit, anders wordt het nóóit wat met jou!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
PREMIUM8 vragen
Stijging gasprijs werkt direct door in energierekening: ‘Zien de rekening soms verviervoudigen’
De gasprijs steeg vandaag weer flink. Veel consumenten schrikken daar van, maar moeten zij zich direct zorgen maken over hun eigen portemonnee? Het antwoord: helaas wel. Acht vragen over de gasprijzen. -
-
-
Agent honderden meters meegesleurd door automobilist na aanhouding
In Zaandam is zaterdagavond een agent gewond geraakt die honderden meters door een automobilist over de weg werd meegesleurd. De agent kwam er uiteindelijk nog redelijk goed vanaf met wat blauwe plekken en schaafwonden. -
PREMIUM
Toen Moerdijk onder water stond, werd Ad geboren in het klooster: ‘Toch hou ik van het water’
Hij is precies even oud als de grootste Nederlandse natuurramp ooit. Het is zondag 1 februari 1953 rond 20.30 uur als Ad van Strien in het klooster in Moerdijk wordt geboren. Terwijl de Watersnoodramp zich in alle hevigheid voltrekt, bevalt Philly van Strien van haar zoon.