Nederland haalt vijf IS-vrouwen en hun kinderen op in Syrië ‘met speciale operatie’
Nederland heeft vanochtend vijf IS-vrouwen en hun elf kinderen opgehaald uit een detentiekamp in Syrië. Dat bevestigen de ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer spreken ze van ‘een speciale operatie'.
Zo'n dertig Nederlandse vrouwen en hun 70 kinderen zitten al 2 jaar in detentiekampen in het Koerdisch deel van Syrië. De vrouwen sloten zich jaren geleden aan bij IS. Nadat het kalifaat van de terreurgroep in 2019 viel, belandden ze in Koerdisch gevangenschap. Er zitten honderden Europese vrouwen in die kampen.
Een deel van de Nederlandse vrouwen wil al jaren terugkeren, maar het kabinet wilde daar niet aan meewerken. Door een uitspraak van de rechtbank Rotterdam is daar echter verandering in gekomen. Als Nederland niet meewerkt aan terugkeer van de vrouwen, dreigen de strafzaken die hier tegen hen lopen gesloten te worden. Dat zou inhouden dat ze, als ze later ooit terugkeren, niet meer gestraft kunnen worden. Het kabinet wil dat voorkomen door ze terug te brengen naar Nederland. De Koerden, die de baas zijn in de regio, willen van de vrouwen en kinderen af.
Ilham uit Gouda
In juni haalde Nederland voor het eerst een vrouwelijke Syriëganger terug. Toen ging het om Ilham B. uit Gouda. Zij werd na terugkomst aangehouden en vastgezet op de terrorismeafdeling van de gevangenis in Zwolle. Nu zijn dus nog vijf vrouwen (en hun elf kinderen) opgehaald. Dat dat zou gebeuren werd al enige tijd verwacht. ,,Na een zorgvuldig voorbereidingsproces, waarin alle relevante feiten en complexe omstandigheden in ogenschouw zijn genomen, zag het kabinet een mogelijkheid tot overbrenging door middel van een speciale operatie", schrijven de minister Yesilgöz (Justitie) en Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan het begin van de middag in een brief aan de Tweede Kamer.
Hoe die operatie is uitgevoerd, wordt niet bekendgemaakt. Voor de terugkeer van Ilham B. waren enkele Nederlandse topambtenaren naar het gebied gereisd. De lokale, Koerdische autoriteiten overhandigden de vrouw en haar kinderen toen in een kantoor in de stad Kamishli, bij de Turkse grens, aan de Nederlandse delegatie.
Vijf vrouwen
Het is nog onduidelijk welke vijf vrouwen en hun kinderen zijn opgehaald. Wel is bekend welke vijf vrouwen volgens de rechtbank op korte termijn teruggehaald moesten worden: Amber K. (2 kinderen), Hafida H. (3 kinderen), Nawal H. (4 kinderen), Meryem S. (2 kinderen) en Naima, de moeder van Meryem.
Nawal (uit Utrecht) en Hafida (uit Delft ) waren vorig jaar zomer nog te zien in een Britse documentaire vanuit kamp Roj. Daarin stelden ze dat ze naar Syrië gingen om vrijheid te zoeken, maar beseffen nu ‘dat echte vrijheid in Nederland is'. Meryem was eerder te zien in een documentaire waarin tv-maker Sinan Can, samen met Meryems vader Hussein op zoek ging naar zijn dochter, kleinkinderen en ex-vrouw.
De Nederlandse echtgenoot van Hafida, Thijs Belmonte, is waarschijnlijk enkele jaren geleden al omgekomen in het strijdgebied.
Twee Nederlandse kinderen die geen moeder meer hebben lijken tot frustratie van hun familie in Nederland buiten de boot te vallen. Het gaat om de kinderen van de Haagse jihadist Hatim Rodgers. In 2019 gaf hij zich over, zijn kinderen, van een maand en drie jaar oud, kwamen in een detentiekamp. Wat er daarna met Rodgers gebeurd is, is onduidelijk - hij zit in detentie of is overleden. Een Duitse vrouw ontfermt zich nu in het kamp over de twee zonen van Rodgers. Een familielid zegt: ,,De oudste praat soms nog over zijn moeder, en dat hij opgehaald zou worden met een auto, dat had zijn vader hem verteld.” In Nederland wil de familie graag voor de kinderen zorgen. ,,De vader zou Nederland dankbaar zijn als dat kan gebeuren.” Maar daarop is nu geen enkel zicht.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Dertien vrouwen die in de kampen zitten zijn een procedure gestart waarin ze stellen dat de rechtszaak tegen hen moet worden beëindigd als ze niet in staat worden gesteld zelf bij de zittingen aanwezig te zijn. De rechtbank Rotterdam oordeelde vorige maand dat de overheid in het geval van één van die vrouwen binnen drie maanden moet kunnen aantonen dat ze probeert haar terug te halen. Voor vier andere vrouwen geldt daarbij een termijn van zes maanden. Die vijf vrouwen lijken nu in één keer te zijn opgehaald.
Vorige week haalde Zweden nog twee vrouwen en kinderen op vanuit Noord-Syrië, zo meldde het Koerdische comité voor buitenlandse relaties toen op Twitter.
Celstraf
Alle vrouwen zullen bij aankomst in Nederland worden aangehouden en vastgezet. Later moeten ze voor de rechter komen. Eind vorig jaar kreeg de teruggekeerde Sadaf S. uit Zoetermeer nog een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd door de rechtbank in Rotterdam voor het lidmaatschap van terroristische organisatie IS. Die straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De straffen die nu worden opgelegd zijn hoger dan de straffen die vrouwen die eerder terugkwamen uit Syrië, kregen opgelegd. Justitie en de rechtbank rekenen de ‘late’ terugkeerders aan dat ze tot op het laatste moment bij IS bleven en niet eerder probeerden te ontsnappen.
Vrijdag komt de zaak tegen Angela B. uit Soesterberg voor de rechter. Zij is een van de meer bekende Nederlandse Syriëgangers. Tijdens een eerdere zitting noemde ze zichzelf ‘een dom gansje'.
Nog 120 Nederlanders daar
Er zijn, volgens inlichtingendienst AIVD, nog zo'n 120 volwassen Nederlandse uitreizigers in het gebied. Ongeveer een derde van hen zit vast: de vrouwen in detentiekampen in Noord-Syrië, de mannen in gevangenissen. Een ander deel verblijft nog steeds bij terroristische groeperingen in de regio Idlib, het enige gebied in Syrië waar die groepen nog de baas zijn. Daar zitten ook Nederlandse vrouwen die vorig jaar uit een detentiekamp ontsnapten.
Vorige week woedde er nog een felle strijd tussen IS’ers en Koerdische milities om een gevangenis in Hasakah. IS probeerde honderden strijders, die al jaren in die gevangenis zitten, te bevrijden. Er vielen tientallen doden bij de strijd. Onduidelijk is of er Nederlanders zijn omgekomen of ontsnapt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Man probeert met ijsjes kinderen zijn auto in te lokken
De politie waarschuwt voor een man die met ijsjes kinderen zijn auto in probeert te lokken in de gemeente Reimerswaal. Er zijn al meerdere meldingen over de automobilist binnengekomen. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
besluit minister
Van der Meijde loopt 'tienduizenden euro's’ mis na ban uit gokreclames: 'Denk niet dat er nu minder gegokt wordt’
Bekende sporters en andere bekende Nederlanders mogen vanaf nu niet meer in gokreclames te zien zijn. Het betekent dat mensen als bijvoorbeeld Wesley Sneijder, Wim Kieft, Andy van der Meijde, Sjaak Swart, Jack van Gelder, Hans Klok, Ellie Lust en Kim Feenstra niet meer mogen figureren in reclames voor casino’s, sportweddenschappen of online gokken. -
PREMIUM
Bronzen hoofdje van overleden Dante (5) van begraafplaats geroofd: ‘Doet vreselijk veel pijn’
Dieven hebben het bronzen hoofd van de overleden Dante (5) van de Utrechtse begraafplaats Tolsteeg geroofd. Tot groot verdriet en ontsteltenis van haar ouders, die hopen dat de dief tot inkeer komt. En het beeldje zo snel mogelijk op z’n vertrouwde plek staat.
-
PREMIUM
Zoons staan vast door boerenblokkade, terwijl vader stervende is in ziekenhuis: ‘Greep ons allemaal aan’
Protestboeren hebben gisteren een stervende longpatiënt onnodig laten lijden. Dat blijkt uit het verhaal van longarts Arnold Huisman (48) van ziekenhuis Isala in Zwolle. ,,Drie zoons van de man zaten vast op de snelweg: ze konden niet verder door blokkades die boeren hadden opgeworpen.’’ -
Dit moet je doen als je plotseling in een stortbui terecht komt: ‘Ga niet de vluchtstrook op’
Wie vanmiddag of vanavond de weg op gaat, kan in Oost-Nederland te maken krijgen met hevige onweersbuien. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Rijkswaterstaat waarschuwt en geeft tips voor het geval je in plotseling noodweer terecht komt: ‘Ga niet op de vluchtstrook staan’. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?