Philips was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de chip.
Volledig scherm
Philips was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de chip. © ANP

Nederland luisterde jarenlang landen af dankzij superchip

De Nederlandse inlichtingendienst heeft sinds eind jaren zeventig de geheime communicatie van tientallen landen kunnen kraken dankzij een speciaal ontwikkelde microchip. Philips was nauw betrokken bij de vinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

De voorloper van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft eind jaren zeventig een superchip ontwikkeld waarmee het mogelijk was om versleutelde communicatie te kraken. De chip werd gemaakt in samenwerking met Philips, dat cryptografie leverde voor telexmachines, en werd onder meer aan de Amerikaanse afluisterdienst NSA verkocht. Dankzij de chip kon Nederland de vertrouwelijke communicatie afluisteren van tientallen landen, waaronder Iran, Egypte en Saoedi-Arabië.

Philips bouwde eind jaren '70 samen met Siemens ook een versleutelingsmachine. Dit apparaat - de Aroflex - werd vanwege de sterke cryptografie gebruikt door Navo-landen. Philips en Siemens bouwden daarnaast een commerciële variant met minder sterke cryptografie. Dit werd de T1000CA. Nu blijkt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Marine Inlichtingendienst (Marid) de cryptografie van dit apparaat wilden kraken voordat het op de markt kwam - en Philips hielp hen daarbij.