Nederlander is heer in auto, maar fietst zonder probleem met drank op
Europees onderzoekNederlandse automobilisten houden zich beter aan de verkeersregels dan andere Europeanen. Met drank op achter het stuur vinden we een ‘no go', net als sms’en en bellen. Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd verkeersonderzoek.
Onder leiding van Belgisch verkeersinstituut Vias zijn afgelopen jaar 35.000 weggebruikers in 32 landen bevraagd over hun gedrag in de auto, op de motor, fiets en als voetganger. Daaronder een kleine duizend Nederlanders.
Wat blijkt? Eén op de elf Nederlanders (9,1 procent) zegt in de afgelopen maand met teveel drank op te hebben gereden. Dat is ruim 4 procentpunt onder het Europees gemiddelde. Onbetwiste koploper is België, waar bijna een kwart van de automobilisten met een glas teveel achter het stuur kroop. Frankrijk (22,3 procent) en Zwitserland (21,6 procent) completeren de top drie.
Is rijden met alcohol in ons land not done, de pakkans beoordelen we als laag. Slechts één op de tien automobilisten (10,3 procent) zegt het afgelopen jaar een blaastest te hebben gekregen. In andere Europese landen blijkt de politie beduidend actiever. Gemiddeld moest 18 procent blazen. In Polen en Servië bijna de helft.
Zonder carkit bellen
Behalve rijden met drank op, noemen Nederlandse automobilisten ook smartphonegebruik onacceptabel. Waar een kwart van de Europese automobilisten voorgaande maand heeft ge-sms‘t, geappt, ge-e-maild of een social media update heeft gedaan, is dat bij ons ‘slechts’ 18 procent. Zonder carkit bellen blijkt verder impopulair: maar één op de negen Nederlanders (11,6 procent) heeft in de maand voor het onderzoek met de hand gebeld in de auto. In héél Europa is dat 28,6 procent.
De veiligheidsgordel op de achterbank doen de meeste Nederlandse passagiers netjes om. In minder dan één op drie van de auto's (27,2 procent) blijft deze ongebruikt. In de rest van Europa ligt dat percentage met 36,6 procent véél hoger.
Minder braaf zijn onze chauffeurs waar het op te hard rijden aankomt. Ruim twee derde (67,9 procent) trapt op de snelweg regelmatig het gaspedaal te ver in. In de rest van Europa is dat 61,5 procent. Op provinciale wegen en in de bebouwde kom rijden we overigens maar ietsje vaker (twee procentpunt meer) harder dan elders. Voor te hard rijden ervaren Nederlanders de pakkans wél hoog. Ruim vier op de tien automobilisten noemt het waarschijnlijk op een gewone rit gecontroleerd te worden op te hard rijden door de politie. Dat percentage is enkele procentpunten meer dan het Europees gemiddelde.
Verder lezen na de foto
Gedragen we ons in de auto, dat geldt in veel mindere mate op de fiets. Ruim een kwart (26,2 procent) zegt de afgelopen maand met teveel drank achter de kiezen op de fiets te zijn gestapt. Véél meer dan het Europees gemiddelde (17,4 procent). Alleen in België (28 procent) en Denemarken (27,8 procent) - ook fietslanden - stappen meer fietsers beneveld op hun stalen ros.
Terwijl per 1 juli een appverbod met boete van 95 euro gaat gelden, zegt bijna een kwart van de Nederlandse fietsers de afgelopen tijd te hebben geappt of op de smartphone te hebben gekeken. Ook dat is veel meer dan elders (18,9 procent) in Europa. Circa negen op de tien fietsers zet geen helm op, in de EU doet gemiddeld zeven op de tien dat.
Hogere pakkans
Idee van de deze week in Brussel gepresenteerde E-Survey of Road Users’ Attitude (ESRA) is om landen te kunnen vergelijken op basis van verkeersgewoonten en wetgeving. ,,Dankzij deze studie kunnen we bijvoorbeeld zien hoe een hogere pakkans gevolg heeft voor het aantal mensen dat met alcohol zegt te gaan rijden”, stelt Stef Willems van het Belgische Vias Institute onder wiens vleugels de studie is uitgevoerd.
Het is de tweede editie van het onderzoek, de eerste verscheen in 2015. In totaal 32 landen doen mee, waarvan 20 in Europa en 12 elders, waaronder de VS, Canada, India, Japan, Nigeria en Egypte. In Nederland is de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) partner.
In eigen land constateert Vias een veel te tolerante houding tegenover drinken met één of meerdere glazen te veel op. ,,In België is er nog veel werk te verzetten.” Dat wil niet zeggen dat de bekende, uit België afkomstige BOB-campagne niet heeft gewerkt. ,,De vraag is wat de uitkomsten zouden zijn zonder die Bob-campagne, die bij ons al een kleine kwarteeuw loopt.”
Verder lezen na de foto
VVN niet verbaasd
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is niet verbaasd over de uitkomsten. ,,Ondanks dat het aantal verkeersdoden sinds enkele jaren weer stijgt, blijft Nederland een zeer verkeersveilig land”, zegt woordvoerder Rob Stomphorst. ,,Door preventiemaatregelen en campagnes weten automobilisten goed wat de regels zijn en vinden ze die belangrijk.”
Dat fietsers sneller met drank opstappen of appen, verrast VVN evenmin. ,,Het besef dat je als fietser kwetsbaar bent, is wellicht minder groot.” De verkeersveiligheidsorganisatie noemt het goed dat per 1 juli een appverbod op de fiets gaat gelden, maar wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid. ,,Jaarlijks komen veel fietsers om in het verkeer. Het is een balansvoertuig, je bent kwetsbaar met te veel drank op of als je niet goed oplet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Gezin van Gea kroop door het oog van de naald bij vuurzee in Nijkerk: ‘Branddeuren waren onze redding’
Gea Haandrikman zit een dag na de brand bij Haan Textieldiensten in Nijkerk nog te trillen op haar stoel: ,,Je wordt helemaal geleefd. Je weet niet wat je overkomt en gaat maar handelen.” Het was Gea die ’s nachts de brand ontdekte in het bedrijf aan de Havenstraat, dat direct aan hun huis grenst. Slechts een kleine overloop en het kantoor scheidde hun huis van de vuurzee. -
PREMIUM
Met zuur overgoten vrouw uit Burgh-Haamstede leek ‘angstig’, zeggen buren
De vrouw die gisteravond laat een bijtende vloeistof over zich heen kreeg in Burgh-Haamstede, had volgens buurtbewoners problemen met haar ex-partner. ,,Ze leek angstig’’, zegt een buurvrouw. De politie is op zoek naar twee personen, die in de straat zijn gezien. -
PREMIUMmet video
Vrouw steelt auto van brug in Gerards garage: ‘Je gelooft het niet zonder de video’
Op klaarlichte dag een auto gestolen van de brug in de garage. Terwijl de monteur nog geen drie minuten weg was om een pen te pakken uit zijn kantoor. Het overkwam garagehouder Gerard Gerritsen uit Apeldoorn maandag. Hij is compleet ondersteboven van het voorval. Even dacht hij nog dat iemand een grapje had uitgehaald. ,,Maar nee, hij was echt weg.’ -
Beschonken vrouw (25) appt achter het stuur en rijdt bijna motoragent aan bij alcoholcontrole
EINDHOVEN/HELMOND - Een 25-jarige vrouw was zaterdagavond zo druk in de weer met haar telefoon, dat ze bijna een motoragent aanreed bij een alcoholcontrole in Eindhoven. Daarnaast had ze te veel gedronken.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Syrische asielzoeker opgepakt in Kerkrade, zou oorlogsmisdaden voor Assad-regime hebben gepleegd
De Nederlandse politie heeft vandaag in Kerkrade een Syrische asielzoeker aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdrijven in de Syrische burgeroorlog. Het is voor het eerst dat er hier een Syriër wordt aangehouden die lid zou zijn geweest van een militie verbonden aan het regime van de Syrische president Assad.