Volledig scherm
© ANP XTRA

Nederlanders maken zich weinig zorgen over nepnieuws

Nederlanders maken zich minder zorgen over nepnieuws dan inwoners van vergelijkbare landen. Het vertrouwen in de media is bovendien flink toegenomen het afgelopen jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism.

In landen als Spanje en de Verenigde Staten maakt ongeveer twee derde van de inwoners zich ongerust over nepnieuws op internet. In Nederland baart dat slechts drie op de tien mensen zorgen. Daarmee zijn de Nederlanders het minst bezorgd van de 37 onderzochte landen.

Wat betreft vertrouwen in de media scoort Nederland ook hoog. 59 procent van de Nederlanders vertrouwt de media. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar. Alleen in Finland en Portugal is het vertrouwen nog iets hoger.

Van de 2000 ondervraagde Nederlanders betaalt slechts 13 procent voor online nieuws. Vorig jaar was dat nog een procent meer, terwijl het aantal betalende nieuwsconsumenten in andere landen juist toeneemt. In koploper Noorwegen betaalt 30 procent voor online nieuws.

  1. Dochter van in stukken gezaagde Deniz: ‘Nooit meer ‘ik hou van jou’ tegen papa zeggen.
    LIVE TWITTER

    Dochter van in stukken gezaagde Deniz: ‘Nooit meer ‘ik hou van jou’ tegen papa zeggen.

    Mark de G. (41) uit Zwolle staat vandaag onder grote publieke belangstelling voor de rechter. De G. wordt er van verdacht zijn kameraad Deniz Guldogdu (38) te hebben omgebracht. Hij zaagde zijn lichaam volgens het OM een dag na de moord in stukken, stopte het in zakken en verborg het in de kruipruimte van zijn woning. De G. wordt ook verdacht van het stelen van 1500 euro van het slachtoffer en van verboden wapenbezit.